Skip to main content

Opera på Skäret & Lars Lerin

med Wadköping, kryssning på Hjälmaren & Nora

Djupt inne i Bergslagen vid sjön Ljusnarens strand reser sig i historisk sågverksmiljö ett säreget operahus, ett före detta virkesmagasin med unik akustik. Här har en rad internationella storstjärnor sedan 2004 under somrarna bjudit totalt över 100 000 besökare på operaupplevelser i världsklass. Här ser vi Norma, Vincenzo Bellinis mästerverk! Norma är den mest spelade belcanto-operan av Vincenzo Bellini, de vackra melodiernas mästare. Ingen kan som han få en melodi att uttrycka känslor med sådan intensitet och skönhet. Operan innehåller många örhängen, framförallt Maria Callas stora paradnummer Casta Diva.


Vår resa bjuder även på Maria Lang-vandring, kulturreservat och en lunchkryssning på Hjälmaren. På hemvägen får vi en guidning på Sandgrund, Lars Lerins permanenta konsthall. 

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst Örebro. (M)
Dag 2: Guidning Örebro med Stadsparken & Wadköping. Båttur m lunch. (F,L)
Dag 3: Vandring i Maria Langes fotspår i Nora. Operakonsert - Norma. (F,M)
Dag 4: Guidning på Lars Lerins Sandgrund. Lunch på Stadshotellet i Åmål. (F,L)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Skönt hotell med utmärkt läge i Örebro
 • Vacker båttur till Hjälmarens första fjärd
 • Den unika operascenen i ett f d virkesmagasin
 • Den levande och historiska trästaden Nora
 • Lars Lerins konsthall Sandgrund
 • Fler bilder
 • Välplanerad resa med duktig, erfaren guide och säker busschaufför
 • Bra upplägg. Vädret var med oss liksom Margareta som hade koll på alla detaljer.
 • Bra lokalguide i Nora. Berättade o figurerade bra.
 • Väldigt bra chaufför som körde lugnt och tryggt. Han var mycket trevlig och professionell.
 • Margareta är alltid påläst och mycket trevlig.
 • Maria Langs systerson berättade roligt om sin moster. Jag hade också velat höra mer om bokmiljöerna.
 • Mycket trevligt hotell med utmärkt service. Fantastiskt trivsamma och fräscha rum!
 • Bra centralt hotell med god mat.

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Örebro

  Morgonen är ännu ung när vi lämnar Malmö och beger oss norrut genom Skåne och Halland. Via Göteborg, genom Arn-trakter och parallellt med Vänern går vår resa, med uppehåll för lunch, vidare mot Närke. På seneftermiddagen nalkas vi så Örebro och 4-stjärniga, centralt belägna Clarion Hotel Örebro, vår bas de kommande dagarna. En god middag på hotellet avrundar dagen. Ca 56 mil fr Malmö & 29 mil fr Göteborg.

 • DAG 2: Örebro med Wadköping & lunchkryssning på Hjälmaren

  Under en guidad stadsrundtur bekantar vi oss med Örebro, som breder ut sig på båda sidor om Svartån. På en holme i ån tronar Örebro slott, som varit stadens medelpunkt i över 700 år. En gång en enkel försvarsborg och fängelse, under vasatiden ombyggt till ett magnifikt kungligt slott. Här antogs Sveriges första riksdagsordning 1617 och 1810 utsågs här den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte till svensk tronföljare. Vi följer Svartån och kommer genom Stadsparken till idylliska Wadköping, en stad i staden, som förknippas med kända namn som Hjalmar Bergman, Cajsa Warg och Markurells. Med sina trähus och gårdar skildrar Wadköping Örebros äldre bebyggelse.

  Efter vårt besök i denna pittoreska stadsdel ska vi under en kryssning (ca 3 h) nu få uppleva staden från vattnet. I stilla mak stävar vi ut på Örebro kanal och slussas ner till Svartån och vidare ut på Hjälmarens första fjärd Hemfjärden. Ombord låter vi oss väl smaka av en god lunch. Vi passerar det vackra Essundet och vänder så åter mot Örebro. Återstoden av dagen disponeras fritt.

  Örebro med Wadköping & lunchkryssning på Hjälmaren
 • DAG 3: Nora, Maria Lang & Opera på Skäret

  Efter frukost ställer vi färden till trästadsidyllen Nora. Nära förknippat med Nora är Dagmar Lange, mer känd som deckarförfattaren Maria Lange, som bodde flera år i staden och även ligger begravd här. Nora var förebilden för den fiktiva småstaden Skoga i södra Bergslagen, skådeplats för flera av hennes populära deckare. På förmiddagen tas vi med på en vandring i författarens fotspår. Vem vet - kanske "möter" vi kommissarie Christer Wijk, Puck och några av de andra karaktärerna...?

  Vi får tid att strosa en stund på egen hand och äta lunch och beger oss därefter djupare in i Bergslagen, mot Kopparberg och sjön Ljusnaren. På ortens säregna operahus väntar oss en verklig höjdpunkt, Norma -  Vincenzo Bellinis Mästerverk med internationella solister. 

  Vi intar så våra platser på parkett – kl 15 går ridån upp. I pausen njuter vi av en god fika. Efter föreställningen, som pågår i ca 3,5 timmar inklusive paus, tar oss bussen åter till Örebro, där vi serveras middag.
  Ca 11 mil.

  Nora, Maria Lang & Opera på SkäretOpera på Skäret
 • DAG 4: Örebro-Karlstad-Hemorten

  Vi tar farväl av Örebro och beger oss västerut mot Karlstad och Sandgrund, Lars Lerins permanenta konsthall, belägen i den ombyggda restaurangen Sandgrund. Här kan du se Lars Lerins utställning året om, och även besöka gästutställningsrummet där vi ser utställningar av speciellt inbjudna konstnärer inom olika former. Vi bjuds på en intressant guidning och det ges tillfälle att själv gå runt och förundras av konsten. På Åmåls Stadshotell intar vi en sista gemensam måltid för den här resan. Ca 36 mil till Göteborg & 63 mil till Malmö.

  Örebro-Karlstad-HemortenSjötorp Foto: Göran Billeson

Karta

Hotell

Clarion Hotel Örebro
Clarion Hotel Örebro ligger på restaurangtäta Kungsgatan. Det är endast 300 meter till slottet och en kort promenad till historiska Wadköping. På Clarion Hotel Örebro har du staden utanför dörren med...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 4