Skip to main content

Portugals pärlor med kryssning på Dourofloden

med Lissabon, Porto & Salamanca

På den här resan kombinerar vi Lissabon med en bekväm kryssning från Porto, i den bedövande vackra Dourodalen. Njut av att kryssa fram i stilla mak genom frodiga vinodlingar och dramatiska bergssluttningar sippandes på ett glas vin. Du får många unika upplevelser, samtidigt som du njuter av flodkryssnnigens alla fördelar med mat och dryck inkluderat. Vår resa förgylls av utflykter till mysiga vinbyar, spanska staden Salamanca, Portos vinväg & en fantastisk lunch i exklusiva Cascais. Vi får också pulserande stadsliv i Lissabon och Porto. 

Programmet i korthet 2024

Dag 1: Ankomst till Lissabon. (M)
Dag 2: Stadsrundtur i Lissabon. Fisklunch Cascais. Besök Sintra. 
Ledig kväll. (F,L)
Dag 3: Resa till Porto med stopp i Óbidos och Nazaré. Cocktail ombord. (F,L,M)
Dag 4: Rundtur Porto. Skön em på båten mot Regua. Underhållning ombord. (F,L,M)
Dag 5: Kryss mot Spanien. Besök Vila Real & Mateus Palace med trädgård. Spanskinfluerad middag. (F,L,M)
Dag 6: Guidad tur i spanska Salamanca. På kryss mot Portugal. Galamiddag ombord. (F,L,M)
Dag 7: Utflykt "Porto Wine Tour" med provsmakning. Skön em på båten. Folklore underhållning. (F,L,M)
Dag 8: Flyg hem från Porto. (F)


F=Frukost L=Lunch M=Middag

Helpension ombord ingår under hela kryssningen! Även dryck är inkluderat i samband med måltider och i baren. 

100% KLIMATKOMPENSERAT!

Full klimatkompensation ingår i priset för resan.

Beräknad klimatpåverkan per resenär är 0,44 ton koldioxid.

Läs mer om vårt klimat- och miljöarbete »

Höjdpunkter

 • Njuta av en kopp kaffe vid Belémtornet i Lissabon
 • En bekväm kryssning med mat & dryck inkluderat
 • Porto, en av Europas äldsta och mest välbevarade städer
 • Gamla stan i spanska staden Salamanca
 • Besök på quinta (vinkällare) på Porto vinrutt
 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Lissabon & från Porto inkl flygskatt & 1 incheckat bagage
 • Bussresor enl program
 • Kryssning från Porto-Vega de Teron t/r (6 dagar)
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter Lissabon)
 • Logi i 2-bäddshytt på huvuddäck med fönster & dusch/wc (5 nätter ombord)
 • Välkomstdrink
 • Fri dryck ombord vid måltid och i bar (ej specialsortiment t ex champagne)
 • 7 frukostar, 6 luncher, 6 middagar (varav en galamiddag)
 • Bussrundtur "Porto by night"
 • Rundtur i Lissabon med besök på Jeónimos kloster
 • Utflykt till Cascais & Sintra
 • Rundtur Porto med besök på The Palácio da Bolsa & Gyllene kyrkan
 • Rundtur Salamanca med besök i katedralen & universitetet
 • Utflykt Porto vinväg med vinprovning
 • Utflykt med besök i Vila Real och Mateus Palace

Tillägg

 • Dubbelrum/hytt mellandäck 2 995:-
 • Dubbelrum/hytt övre däck 3 895:-
 • Enkelrum/hytt huvuddäck 7 145:-
 • Enkelrum/hytt mellandäck 8 640:-
 • Avbeställningsskydd via Gouda

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Lissabon

  Vi anländer med flyg till Lissabon under dagen, där inhyrd buss väntar för att ta oss till vårt centrala hotell, VIP Eden Hotel Lisbon

  Pastellfärgade hus, marmorbelagda torg och branta kullerstensbelagda gator – Portugals förtjusande huvudstad ligger för våra fötter! Lissabon har byggts på sluttningarna av sju kullar och omges av grönområden och parker. Efter jordbävningen 1755 som ödelade 2/3 av staden tillkom Baixa, en ny central stadsdel med regelbundna, flotta gator. På backarna runt omkring ligger de medeltida Alfamakvarteren med borgen Castelo de São Jorge, samt den trivsamma stadsdelen Bairro Alto. Sevärdheterna är många, affärerna likaså! Här kan man åka en tur med spårvagnen längs de branta gatorna eller slå sig ner och njuta av en bit mat på någon mysig "tasca".

  Kvällens goda middag serveras på en trevlig resturang på stan.
  Ca 1 mil med buss.
   

  Flyg till LissabonLissabon
 • DAG 2: Lissabon, Cascais & Sintra

  Vår dag inleds med en gemensam rundtur i Lissabons historiska och kulturella kvarter. Vi får bl a se Torre de Belém, ett medeltida vakttorn som blivit Lissabons symbol, och det pampiga Upptäckarmonumentet, som byggdes 1960 till 500-års minnet av Henrik Sjöfararens död. I närheten finner vi även Mosteiro dos Jerónimos, ett magnifikt kloster som grundades av kung Manuel, strax efter att Vasco da Gama hade återkommit från sin historiska resa till Indien. Efter rundturen reser vi några mil västerut, till den exklusiva badorten Cascais. Här avnjuter vi en god lunch med utsikt över havet och bukten.

  Vi vänder åter mot Lissabon och besöker världsarvsstaden Sintra, belägen på det skogiga Sierra de Sintras nordsluttning. Ett virrvarr av slingrande vägar som sträcker sig ut på de omgivande kullarna binder samman staden, som tack vare sitt betagande läge blev en sommarfavorit för Portugals kungar. Högt ovanför, på toppen av berget, tronar Palácio da Pena, ett arkitektoniskt potpurri av stildrag. Mitt i den gamla stadskärnan Sinta Vila ståtar Palácio National de Sintra, som var kungligt residens fram till 1880-talet. Efter en fantastiks dag vänder vi åter mot hotellet. Kvällen är fri. 
  Ca 10 mil.

  Lissabon, Cascais & SintraBelem tornet i Lissabon.
 • DAG 3: Lissabon-Nazaré-Porto. Ombordstigning.

  På morgonen lämnar vi Lissabon och sätter kurs mot Porto – portvinets hemstad. I rosornas och bougainvilleornas stad Óbidos, som ligger uppkrupen på en hög kulle omgiven av en ringmur med tinnar och torn, håller vi förmiddagspaus. Den pittoreska staden var en gång i tiden en bröllopsgåva från kung Dionysius till hans maka Isabella av Aragonien. Vi tar oss så ut till kusten till den lilla fiskebyn Nazaré. Här är det tätt mellan fiskrestaurangerna och på en av dessa serveras vi en utsökt fiskgryta till lunch.

  Genom Bairradadistriktet, känt för såväl sina eleganta viner som sin spädgris, går färden vidare mot Porto och vår kryssningsbåt, där vi kommer att bo bekvämt i fem nätter.
  Avresa 4/5, 28/9 - MS Gil Eanes (premium), 4/7 - MS Amilia Rodrigues (standard).

  Vi tilldelas våra hytter och samlas så småningom för en välkomstdrink och gemensam middag ombord. Det finns möjlighet att upptäcka Porto "by night", en panoramatur med buss. 
  Ca 34 mil.

  • Helpension ombord ingår under hela kryssningen! Även dryck är inkluderat i samband med måltider och i baren. 
  • Programmet kan ändras beroende på väder, vatten-nivå i floden osv. Det är kaptenen som ansvarar för säkerheten och bestämmer över anläggningsplatser, samt var, när och hur båten seglar. 

   

  Lissabon-Nazaré-Porto. Ombordstigning.Shopping på gatan i Porto Foto: Åse Bjurstam
 • DAG 4: Rundtur Porto. Skön dag på båten mot Regua.

  Idag skall vi göra en sightseeing med buss för att upptäcka det historiska och kulturella Porto. Vi finner många spår av välståndet som präglade Porto från 1400-talet och framåt, då handeln med Portugals nyfunna kolonier och vinhandeln med England skapade stora rikedomar. Porto, den näst största staden i Portugal, sticker ut från Douroflodens branta stränder med sin blandning av grå fasader och röda kakel varvat med ovanliga arkitektoniska mästerverk.
  Dess historiska centrum listades som ett världsarv av UNESCO 1996. Vi besöker det gamla börshuset Palácio da Bolsa, "Gyllene kyrkan" (Sankt Franciskus kyrka) och Portos världsarvsklassade historiska centrum. Den praktfulla tvåvåningsbron Ponte de Dom Luís I, ritad av en av Eiffels medhjälpare, leder över till stadsdelen Vila Nova de Gaia på andra sidan Douro. Här blandas och lagras portvinet som fraktas från Dourodalen. I ett av portvinshusen får vi smaka av vinet.

  Efter rundturen återvänder vi till skeppet. Vi har en skön eftermiddag ombord på båten under vår kryss mot Reuga. I kväll blir det underhållning ombord.  
  Ca 32 mil.

  Rundtur Porto. Skön dag på båten mot Regua.Bergbanan i Porto - den bekväma vägen Foto: Åse Bjurstam
 • DAG 5: Kryss Regua-Pinhão-Vega de Terron (Spanien). Besök Vila Real & Mateus Palace.

  Vi åker från Regua eller Pinhão till Vila Real, där aristokrater byggde storslagna palats under 1500- och 1700-talen. Arkitekturen i de religiösa byggnaderna är här mycket varierad. Vi gör en panoramatur med buss över staden, följt av en provsmakning av det lokala bakverket, Cristas de Galo.

  Vi ger oss sedan ut för att utforska Mateus Palace, den vackraste och mest häpnadsväckande herrgården i hela norra Portugal. Denna skönhet från 1700-talet ligger i ett kuperat landskap som påminner oss om Mexiko. Den subtila blandningen av granit, vita väggar och extravagans från upplysningstiden är ett slående inslag. Bakom herrgården finns en härlig trädgård med lådhäckar, statyer och en spektakulär 115 fot lång cedertunnel. Efter vår rundtur återvänder vi till vårt skepp i Regua eller Pinhão. Under kvällen korsar vi den spanska gränsen på vår väg mot Vega de Teron.

  Kvällens middag går i spansk stil! 

  Kryss Regua-Pinhão-Vega de Terron (Spanien). Besök Vila Real & Mateus Palace.Mateus Palace Foto: Åse Bjurstam
 • DAG 6: Heldagsutflykt Salamanca (Spanien). Galamiddag.

  Idag beger vi oss till Salamanca, vars Gamla stan är listad som världsarv av UNESCO. Under en rundtur tar vi oss igenom århundraden av historia, konst och får uppleva såväl katedralen som ett av världens äldsta universitet - Escuelas Mayores. Universitetsbyggnaden har en överdådig port prydd med stadens mest kända design, en groda på toppen av en skalle. Vi intar en lunch i staden och därefter är det fritt fram att upptäcka staden på egen hand. Efter en heldag på utflykt, återvänder vi så till vår båt. 

  I kväll blir det extra festligt när det bjuds på "gala dinner" ombord!
  Ca 25 mil.

  Heldagsutflykt Salamanca (Spanien). Galamiddag.Salamanca
 • DAG 7: Halvdagsutflykt Porto vinrutt. Skön em på båten mot Leverinho.

  Från Ferradsoa ska vi idag göra en utflykt längs Portos vinväg. Vi färdas längs Dourodalens soliga sluttningar, där druvorna odlas till Portugals berömda portvin. Vi njuter av ett svindlande vackert landskap med terrasserade vinodlingar och små samhällen. Vi besöker San Salvador do Mundo och Sao Joao de Pesqueira, två små städer som ligger bland vingårdarna i Rio Torto-dalen. Under ett besök i en quinta (vinkällare) smakar vi på den berömda vinet. Vi kommer tillbaka ombord i Pinhao eller Folgosa.

  Under eftermiddagen färdas vi mot Lerverinho och kvällen bjuder på traditionell folkloreunderhållning.

  Halvdagsutflykt Porto vinrutt. Skön em på båten mot Leverinho.Vy över Dourofloden och vinodlingar Foto: Åse Bjurstam
 • DAG 8: Flyg hem från Porto

  Om flygtiderna tillåter det, får vi lite egen tid i Porto. Med härliga resminnen, och säkert även någon flaska portvin eller Moscatel, kommer vi åter till våra hemorter.
  Ca 2 mil med buss.

  Flyg hem från PortoVy över Porto Foto: Åse Bjurstam

Avgångar & priser

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris

September 2024

28/9
Se avresetider
Köpenhamn, KastrupPortugals pärlor med kryssning på Dourofloden (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Ulla Dieden
Fullbokad, väntelista30 895:-Boka på väntelistaSe avresetider
28/9
Se avresetider
Göteborg, LandvetterPortugals pärlor med kryssning på Dourofloden (fr Göteborg), 8 d
Guide: Ulla Dieden
Fullbokad, väntelista31 895:-Boka på väntelistaSe avresetider
28/9
Se avresetider
Stockholm, ArlandaPortugals pärlor med kryssning på Dourofloden (fr Stockholm), 8 d
Guide: Ulla Dieden
Fullbokad, väntelista31 895:-Boka på väntelistaSe avresetider

PRISVÄRDA HOTELL VID ANSLUTNING
Vi erbjuder subventionerade anslutningshotell i Göteborg, Stockholm, Malmö & Köpenhamn före eller efter resan - eller både och! 

Landvetter airport hotel, Göteborg

Comfort Hotel Arlanda terminal, Stockholm

Comfort Hotel Copenhagen Airport, Köpenhamn

Quality Hotel View, Malmö

Hälsokrav Kryssning
Kryssningar är generellt sett inte anpassade för personer med rörelsesvårigheter. Ombord- och avstigning sker oftast via en ramp. På vissa kryssningsbåtar finns hiss, men hissen når inte alltid alla däck, t ex soldäck. På utflykter används buss för det mesta, men vi besöker ofta kulturmärkta städer med kullerstensgator. Vid några av våra utflykter går vi från fartyget till stadskärnan och man måste kunna gå till sevärdheter på egen hand. Jörns guider kan avråda resenärer med rörelsesvårigheter att följa med på utflykter. 
 
Kom ihåg att ha med bekväma skor på resan!

Karta

Hotell

MS Amalia Rodrigues
Kryssningsfartyget MS Amilia Rodrigues är ett standardfartyg speciellt designat för Duorofloden i Portugal. Fartygs interiör hyllar drottningen av Fado, Amalia Rodrigues, den berömda portugisiska sång...
MS Gil Eanes
Kryssningsfartyget MS Gil Eanes är ett tredäcks premiumfartyg speciellt designat för Duorofloden i Portugal. Fartyget har en ljus, modern känsla och fantastiska panoramafönster. På soldäck finns en mi...
VIP Executive Éden Hotel
4-stjärnigt lägenhetshotell med ett fantastiskt läge i Lissabon. Hotellet ligger på torget "Restauradores" i Lissabons historiska centrum, precis bredvid torget "Rossio" och stadens främsta turistattr...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Portugal - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Portugal. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Portugal - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Portugal - Väder & klimat

  Portugal har ett medelhavsklimat och är ett av de varmaste länderna i Europa. I Azorerna och Algarve varierar klimatet från subtropiskt till tropiskt, medan bergsområdena i norr har snö.

 • Portugal - Valuta, växling & kreditkort

  Portugals valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Portugal. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Portugal - Transport & kommunikationer

  I Portugals större städer kan du enkelt ta dig runt med kollektivtrafik. Taxi tas vid taxistånden eller från gatan. Priset är betydligt högre om man åker nattetid på helger.

 • Portugal - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Portugal är +351. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Portugal - Shopping

  De mest köpta souvenirerna i Portugal är sardiner, snyggt förpackade konserverade sardiner, sardiner sydda i tyg och den portugisiska Dalahästen – Barcelostuppen. De stora varuhusen har vanligvis öppet hela dagarna medan mindre butiker kan hålla stängt mitt på dagen för siesta.

 • Portugal - Elektricitet

  230V samma som i Sverige, Adapter behövs inte.

 • Portugal - Tidsskillnad

  Portugal ligger en timma efter Sverige.

 • Portugal - Allmänt & blandat

  Dricks: Vanligtvis lämnar man dricks om man är nöjd med servicen och bemötandet. Ett riktmärke kan vara att lämna 1-2€ per person.
  Språk: Portugisiska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 4this is a picture of the number 9this is a picture of the number 7this is a picture of the number 7