Skip to main content

Prag i stämningsfull julskrud med Senioren

Bedövande vacker breder "hon" ut sig vid Moldaus strand, Tjeckiens stolta huvudstad. Slingrande gränder, storslagen arkitektur och ett blomstrande kulturliv - Prag förundrar och förför. Under ett par stämningsfulla vinterdagar njuter vi av staden och dess många sevärdheter. Guidad stadsrundtur och en klassisk konsert förgyller vår vistelse. 

Hela Prag är klätt i julskrud och ett flertal julmarknader pågår, den mest berömda på Gamla stadens torg. De tjeckiska jultraditionerna är starka, Prag en stjärna som aldrig falnar.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst med flyg till Prag. (M)
Dag 2: Stadspromenad i Prag.Tid för att upptäcka Prag på egen hand. Klassisk konsert. (F)
Dag 3: Stadspromenad i Prag med bla slottsområdet. Egen tid.  Middag på restaurang.(F,M)
Dag 4: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Centralt hotell i Gamla stan
 • Prag i julskrud
 • Vackraste staden i Europa?
 • Klassisk konsert
 • Fantastiskt öl & god mat
 • Fler bilder

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Prag

  Under dagen anländer vi med flyg till Prag, där en buss väntar på att ta oss in till centrum och vårt 4-stjärniga hotell, Astoria, perfekt beläget i Gamla stan. Efter incheckning finns det tid att på egen hand se sig omkring i Prag - från hotellet har vi gångavstånd till flera av stadens främsta attraktioner. Vi äter en gemensam middag på restaruang i kväll.
  1,5 mil med buss

  Flyg till Prag
 • DAG 2-3: Stadsrundtur, julmarknader och klassisk konsert

  Härliga dagar ligger för våra fötter! Guidade stadspromenader ger oss en god bild av Prag, som utan tvekan är Mellaneuropas arkitektoniskt sett rikaste stad. I stadskärnan med Stare Mesto (Gamla staden), Mala Strana (Lillsidan) och Hradcany (borgområdet), ligger en mängd vackra byggnader från 1200-1600-talen. Från Pragborgen - som rymmer bl a Strahovklostret, varifrån svenskarna “lånade” Silverbibeln, och den pampiga St Veitskatedralen - har vi en storslagen utsikt över Prag. I Guldgränden hade en viss Franz Kakfa sin skrivarlya. Att Prag är en kulturstad av stora mått finner vi många andra bevis på. Mimartister, marionetteatrar och Laterna Magica är underhållning som är synonymt med Prag.

  Den magnifika Karlsbron från 1300-talet pryds av barockstatyer, och förbinder Mala Strana med den Gamla staden och Judiska staden. På Staromestské námestí, Gamla stadens torg, grupperar sig praktfulla byggnader från olika epoker. Gotik och barock samsas med det tjugonde århundradets stilarter – en tjusig inramning för stadens mest berömda julmarknad. En av dagarna lyssnar vi på en klassisk konsert i Spegelkapellet i Klementinum.

  Självklart ges vi även tid att upptäcka på egen hand och botanisera på stadens julmarknader. Här hittar du alla typer av hantverk, tjeckiska delikatesser och mycket annat. Gatumusikanter och körer ackompanjerade av musikaliska ensembler framför julsånger och höjer julstämningen ytterligare. Är man i Prag ska man förstås prova på det goda tjeckiska ölet - här finns gott om mysiga pubar och restauranger. En kväll viger vi åt en gemensam middag på en gemytlig restaurang på stan.

  Stadsrundtur, julmarknader och klassisk konsert
 • DAG 4: Flyg hem från Prag

  Under dagen lyfter våra flyg. Med fina resminnen och en stor dos julstämning kommer vi åter till Sverige.
  Ca 1,5 mil med buss.

  Flyg hem från Prag

Karta

Hotell

Astoria Hotel, Prag
Astoria Hotel Prague är ett modernt hotell i en väldigt elegant byggnad, som ligger i hjärtat av Prags gamla stadskärna. Hotellet är beläget väldigt nära kruttornet och mindre än 500 meter från torget...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Tjeckien - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Tjeckien. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.
  Visum krävs inte för svenska medborgare som stannar kortare än 90 dagar i landet.

 • Tjeckien - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Tjeckien - Väder & klimat

  Tjeckiens väder är typiskt europeiskt kontinentalt med torra varma somrar och kalla vintrar. I januari så får du räkna med nollgradigt och det kan även blåsa upp till snöstorm. Vår, sommar och höst kan vara mycket behagligt då dagarna som regel är varma och kvällarna svala.

 • Tjeckien - Valuta, växling & kreditkort

  Tjeckiens valuta är Koruna.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Tjeckien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Tjeckien - Transport & kommunikationer

  Det är lätt att ta sig fram med lokaltrafiken i de större städerna. På landsbygden är trafiken mer begränsad.

 • Tjeckien - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Tjeckien är +420. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Tjeckien - Shopping

  I Tjeckiens huvudstad, Prag finns det mycket att shoppa. I Prag finner man så väl shoppinggallerior som marknader. Många väljer att köpa med sig glas, kristall eller trähantverk hem. En annan populär klassiker ur den tjeckiska hantverkstraditionen att handla är smycken i bärnsten. 

 • Tjeckien - Electricitet

  230V, dvs samma som i Sverige. Ingen adapter behövs.

 • Tjeckien - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Tjeckien.

 • Tjeckien - Allmänt & blandat

  Dricks: Äter du ute på restaurang i Tjeckien är det brukligt att ge 5-10% i dricks på notan. Åker du taxi så rundar du upp summan som du ska betala om den är ojämn.
  Språk: Tjeckiska.

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 9this is a picture of the number 5this is a picture of the number 3this is a picture of the number 2