Skip to main content

Krakow i advent med Icakuriren/Hemmets journal

Polens forna huvudstad Kraków är inte bara en kulturstad av stora mått utan även en av Europas vackraste städer. Två gånger under 2010-talet har staden blivit utsedd till Europas främsta turistmål! Mirakulöst nog klarade sig Kraków undan andra världskrigets förstörelse, varför man kan njuta av en stad i dess ursprungliga prakt. 

Ackompanjerade av vår Polenexpert Ulla Dieden upplever du under en mysig adventshelg det allra bästa. Vi bor mitt i centrum och gör en guidad stadsrundtur, besöker det kungliga slottet och går på julmarknad på det jättelika renässanstorget Rynek Główny. En klassisk konsert sätter extra guldkant på vistelsen.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Kraków. Trumpetspel vid Mariakyrkan. (M)
Dag 2: Guidad rundtur i Kraków. Besök till det kungliga slottet och katedralen. Klassisk konsert. (F,L)
Dag 3: Besök till Krakóws Historiska museum. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. (F,M)
Dag 4: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Europas vackraste stad i julskrud
 • Uppleva en intakt stad som inte förstörts
 • Den världsarvsklassade gamla stadskärnan
 • Fängslande historia
 • Det kungliga slottet Wawel
 • Fler bilder

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Krakow

  Under dagen landar våra flyg på Krakóws flygplats, där en transferbuss väntar på att ta oss in till Hotel Wyspianski, beläget i hjärtat av staden, tio minuters promenad från det väldiga torget Rynek Główny, Krakówbornas naturliga mötesplats.

  Efter incheckning disponeras tiden fritt fram till middagen, som vi intar på en gemytlig restaurang i Gamla stan, Stare Miasto. Vi avrundar kvällen med att lyssna till trumpetspel vid Mariakyrkan.

  Flyg till KrakowJulstämning på stora torget i Kraków
 • DAG 2: Stadspromenad inkl Wawelslottet

  Efter frukost bekantar vi oss under en guidad rundtur med vår vackra värdstad, som var huvudstad i Polen fram till 1596 då den svensk-polske kungen Sigismund flyttade huvudstaden till Warszawa för att få ett maktcentrum närmare Sverige. På Wawelkullen tronar det kungliga slottet och katedralen, där flera av Polens kungar har krönts och ligger begravda. Vi besöker den kungliga officiella våningen, som är fylld med utsökta utsmyckningar och detaljer i gotik och renässans.

  Vi äter en gemensam lunch innan vi fortsätter utforska Krakow. Nedanför breder den världsarvsklassade gamla stadskärnan ut sig – i centrum Rynek Główny med Mariakyrkan och Tyghallarna, en fantastisk renässansbyggnad. Så här års färvandlas torget till en stämningsfull julmarknad – under eftermiddagen får vi tillfälle att sondera utbudet.

  På Jagellonskiuniversitetet, ett av de äldsta universiteten i Europa, studerade prominenta herrar som vetenskapsmannen Kopernikus och påven Johannes Paulus II.

  "Julgran på torget Rynek Główny" Foto: P. Krawczyk
 • DAG 3: Krakow med Historiska museet

  På förmiddagen gör vi en promenad till Krakóws Historiska museum, som är fördelat på 14 olika divisioner runt om i staden. Här tar vi bl a del av utställningar om Krakóws historia och kultur.

  Eftermiddagen är fri att upptäcka Kraków på egen hand. Kanske lockar en promenad i de judiska kvarteren, Kazimierz, som var inspelningsplats för filmen Schindlers list. På kvällen serveras vi en läcker avslutningsmiddag i Stare Miasto.

  "Tyghallen på renässans-torget Rynek Główny i Kraków" Foto: Wieslaw Majka, Municipality of Krakow
 • DAG 4: Flyg hem från Krakow

  Frukosten avrundar vår trivsamma vistelse i Kraków och under dagen lyfter vårt flyg. Beroende på flygtid har du möjlighet att på egen hand strosa i staden innan transfer till flygplatsen.

Karta

Hotell

Hotel Wyspianski, Krakow
Hotel Wyspianski är beläget i hjärtat av Kraków, nära till bland annat St Mary basilikan och "The Cloth Hall" som är en marknadsarkad i renässansstil med anor från 1200-talet och har polsk konst från...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Polen - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Polen kortare än 90 dagar. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Polen - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Polen - Väder & klimat

  Norra och västra Polen njuter av ett milt maritimt klimat med milda vintrar och ganska blöta somrar, medan de östra delarna har ett kontinentalt klimat med kalla vintrar och varma torra somrar.

 • Polen - Valuta, växling & kreditkort

  Polens valuta är Zloty.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Polen. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Polen - Transport & kommunikationer

  I Polens större städer så är kollektivtrafiken mycket väl utbyggd med både bussar och spårvagnar. På de mindre orterna så finns det lokala busslinjer.

 • Polen - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Polen är +48. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Polen - Shopping

  I Polen finns ett stort utbud av varierande varor, allt från inhemska produkter och matvaror till kända märkesprodukter och modekläder. Shopping hittar man i gallerior eller längs butiksgatorna inne i staden. Det anordnas även marknader, framförallt vid juletid, då man kan hitta mycket spännande julklappar och även mat som förknippas med högtiden.

 • Polen - Elektricitet

  220V samma som i Sverige, ingen adapter behövs.

 • Polen - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Polen.

 • Polen - Allmänt & blandat

  Dricks: Man brukar ge ca 10% i dricks både på restauranger och till taxichaufförer.
  Språk: Polska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 9this is a picture of the number 5this is a picture of the number 3this is a picture of the number 3