Skip to main content

Shetland- & Orkneyöarna

öarna där Skottland och Skandinavien möts

Skottland möter Skandinavien – så  har de beskrivits, de vilda, vackra ögrupperna Shetland och Orkney. Lämningar efter tidiga bosättningar, och namn och ord minner om öarnas nordiska förflutna. Tre dagar tillägnar vi det avlägsna Shetland, vars svepande vidder exponerats flitigt i en populär TV-deckare baserad på Ann Cleeves kriminalromaner, och tre dagar Orkney, likt Shetland rikt på förhistoriska skatter och en historisk brittisk marinbas. Vi har dessutom kryddat resan med besök i Edinburgh med möjlighet till Tattoo (end augusti) samt med Balmoral/Braemer Castle!

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Edinburgh. Stadspromenad. * (M)
Dag 2: Besök på Balmoral/Braemar Castle. Ankomst Aberdeen. (F,M)
Dag 3: Flyg till Sumburgh. Rundtur Mainland. Jarlshof. Båttur till Mousa. (F,L,M)
Dag 4: Shetland Jewellery & Scalloway Castle. Lätt vandring East Burra. (F,M)
Dag 5: Lerwick med The Holes of Scraada och Jamieson & Smith. Färja till Orkney. (F,M)
Dag 6: Heart of Neolithic, Skara Brae och Ring of Bodgar. Kirkwall. (F,L,M)
Dag 7: Besök i katedralen, whiskydestilleri för visning och provsmak och Italienska kapellet. (F,M)
Dag 8: Färja till Scrabster. Buss till Perth. (F,M)
Dag 9: Flyg från Edinburgh. (F)

*= Avresor augusti - Möjlighet att se Military Tattoo (tillägg).

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Majestätiska & vidunderliga vyer
 • Båttur till ön Mousa
 • Vacker vandring på ön East Burra
 • Stenåldersbyn Skara Brae
 • Italienska kapellet
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,5 av 5
: 4 av 5 stjärnor
 • Det fungerade mycket bra med både guide och buss. Vi fick se massor på dessa 9 dagar, så det blev mycket fotograferande. Busstoppen fungerade också bra med tillgång till kaffe eller annat samt toalettbesök. Alla kom i tid till bussavgångarna. Gröna kullar och vidsträckta hedar med blommande ljung, och massor av får, kor och några shetlandsponnyer som betade i det saftiga gräset. Vi förflyttade oss långt tillbaka i tiden och fick se bl a stenåldersbyn Skara Brae.
 • Vår guide Bodil Braun var mycket kunnig, lättsam och hjälpsam. Alltid glad. Hon talade tydligt både i bussen och i whispers så det var inga problem med att höra. Hon såg till så att alla hade fått mat och var nöjda.
 • Mycket utmärkta måltider. Väldigt gott. Vi fick välja på 3 olika rätter vid middagen. Både förrätt, huvudrätt och dessert. På några hotell hade vi förbokat middagen redan på morgonen. Maten serverades mycket snabbt alla gångerna.
 • Allt fungerade, tom vädret var bättre än väntat.
 • Bra upplägg, roligt med lite ovanliga resmål. Orkney och Shettland, bra kombination med flyg, buss och båt.
 • Bra flyt i resan, gott om tid. Intressanta fina besöksmål. Tillräckligt med tid att titta på de olika platserna. Välarrangerad resa där man kunde njuta hela tiden.
 • Tom är fantastiskt bra. Kunnig och intressant. Otroligt hjälpsam och ställer upp för oss resenärer
 • Dom kan ju laga mat! Och serveringen höll toppklass.
 • Mycket inspirerande jörns-guide Tom Birkeland . Välplanerad och väl genomförd resa, med en stor och mycket intresserad grupp. KANSKE kunde det finnas lite mer tid mellan alla spännande besöksmål ...
 • Mycket bekväma och moderna bussar. Skickliga och pålitliga chaufförer. Det kändes aldrig osäkert att färdas på de mycket smala vägarna.
 • Vi hade rest med Tom tidigare till Skottland med Tattoo, så resan till Shetland och Orkney kändes som en naturlig fortsättning. Resan blev en väldigt trevlig kombination av arkeologi, historia och kultur, och djur och natur.
 • Alla hotellen var bra, men vi tyckte bäst om hotellet i Stromness där miljön var gammaldags, ombonad och mysig, och personalen väldigt trevlig.
 • Första, men säkert inte sista resan med Jörns. Är jättenöjd. Trevliga medresenärer, roligt att prata med alla och lära känna dom.
 • Tom var en perfekt guide; kunnig, rolig, omtänksam och lugn!
 • Tom var mycket påläst, lugn och tog tag direkt i sånt som inte fungerade.
 • Hotellen hade bra lägen och många gånger med själ .

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Edinburgh

  Med flyg anländer vi under dagen till Skottlands vackra huvudstad Edinburgh, där en buss väntar på att ta oss in till centrum och vårt hotell.

  Under en stadspromenad bekantar vi oss med Edinburgh, som är en kulturstad av stora mått. Stadens kulturfestivaler har världsrenommé, och "lokala" författare som Sir Walter Scott, R.L. Stevenson, Sir Arthur Conan Doyle och J.K. Rowling m fl, fortsätter att fängsla miljontals läsare världen över. På en slocknad vulkan ståtar Edinburgh Castle, där kronjuvelerna och ”ödesstenen”, som användes vid kröningen av skotska kungar, förvaras. Härifrån leder Royal Mile bort till Holyroodhouse, Drottningens officiella bostad i Skottland. Här spenderade även drottning Mary Stuart - Queen of Scots stora delar av sitt turbulenta liv. Från Royal Mile löper de historiska gränderna, closes, med en mångfald av historiska byggnader, butiker och pubar. Middag.

  På resan i augusti finns det möjlighet att gå och se på Edinburgh Military Tattoo, ett fantastiskt skådespel framför ett upplyst Edinburgh Castle Säckpipor och marscherande musikkårer gör kvällen oförglömlig.
  Ca 2,5 mil m buss.

  Beroende på flygets ankomsttider, kan programmet variera och stadspromenad kan bli "Dag 2" i stället. 

  Flyg till Edinburgh
 • DAG 2: Edinburgh-Aberdeen med slottsbesök

  Efter frukost korsar vi Firth of Forth och sätter kurs mot Högländerna. Vi passerar Perth, som under medeltiden fungerade som huvudstad i kungadömet Skottland, och nalkas snart Grampian Mountains vilda, vackra landskap med berg, hedar och skog. Strax öster om byn ligger vårt nästa besöksmål, Balmoral Castle, drottning Elisabeth II:s privata residens (avresa aug. Braemar Castle). Prins Albert köpte slottet åt Drottning Victoria 1852 och lät bygga om det i kunglig skotsk stil. Våra biljetter ger oss tillträde till slottets största rum – balsalen, utställningar och trädgårdar.

  Genom praktfulla Deeside, som varit kungliga jaktmarker ända sedan Robert I Bruce, går vår färd vidare österut. Vi följer den forna laxfloden Dee och passerar bl a slotten Crathes Castle och Drum Castle på vår väg mot Aberdeen. Här i Skottlands tredje största stad och tillika Europas oljehuvudstad ska vi inkvartera oss och äta middag. Aberdeen, som är en sammanslagning av två medeltidsstäder, breder ut sig mellan floderna Don och Dee och genomsyras av byggnader och monument i lokal granit, vilket givit staden smeknamnet Granite City.
  Ca 25 mil.

  P g a förseningar med restaureringarna av Braemar Castle, besöker vi i stället Edinburgh Castle på avresan 18 augusti. 

   

  Edinburgh-Aberdeen med slottsbesök
 • DAG 3: Flyg Aberdeen-Sumburgh-Brae med Jarlshof & Mousa Broch

  Tidig morgon tar vi inrikesflyget (1 h) till Sumburgh på södra Shetland. Shetlandsöarna är Storbritanniens nordligaste punkt och tillhörde tillsammans med Orkney-öarna fram till 1469 kungariket Norge.

  Under en rundtur lär vi känna den klippiga huvudön Mainland. Efter att ha spanat efter sjöfåglar vid Sumburgh Head beger vi oss till Jarlshof, där vi tas tillbaka till den yngre stenåldern. På denna plats ryms mer än 4000 år av mänsklig bosättning! Vi ser arv från flera tidsepoker, däribland lämningar efter ett fornnordiskt samhälle. Efter en gemensam lunch går vår färd vidare ett stycke norrut, till Sandwick. En kort båttur tar oss ut till den lilla ön Mousa, där det 13 meter höga Mousa Broch, ett slags rundhus från Järnåldern, rest ca 300 f.Kr., står. Dessa rundhus, broches, är unika för Skottland.

  Vi beger oss så till den lilla fiskebyn Brae och The Busta House Hotel, där vi ska bo två nätter och även äta våra middagar (avr augusti bor vi på St Magnus Bay i Hillswick).  
  Ca 9 mil med buss.

  Flyg Aberdeen-Sumburgh-Brae med Jarlshof & Mousa BrochSumburgh
 • DAG 4: Shetland med Scalloway Castle, East Burra mm

  Vi inleder dagen med ett besök hos Shetland Jewellery, vars smyckesdesign är inspirerad av bl a nordisk mytologi och det lokala djurlivet. Via bastionen Fort Charlotte, som uppfördes 1665 för att avvärja holländska attacker, kommer vi till tornhuset Scalloway Castle från 1599, där den hårdföre Earlen av Shetland & Orkney, Patrik "Black Patie" Stewart, residerade. Earlen avrättades 1617 efter anklagelser om landsförräderi.

  Vi fortsätter därefter till den lilla grannön East Burra, där vi ska njuta av en behaglig vandring i lätt terräng (ca 6 km, 2-3 h). Åter i Brae/Hillswick finns det tid för egna strövtåg innan kvällens middag serveras.
  Ca 2 mil.

  Shetland med Scalloway Castle, East Burra mmFoto: Visit Scotland
 • DAG 5: Brae-Lerwick-Stromness (Orkney)

  Efter frukost sätter vi kurs mot den nordvästra delen av Mainland. Grönskande kullar och vidsträckta hedar med vildblommor, och vindpinade klippor som reser sig ur havet, fyller vårt blickfång. Här och var fulländas idyllen av betande får och Shetlandsponnyer. Vi stannar till på udden Eshaness för att ta del av spektakulära vyer över de vulkaniska klipporna och Atlanten. På en klippkant reser sig fyren Eshaness Lighthouse, byggd 1925. Vid The Holes of Scraada, en underjordisk gång som leder till havet, förundras vi på nytt av naturens skaparkraft. Innan vår utfärd i nordväst går vidare bjuds vi på te/kaffe och shortbreads.

  I huvudstaden Lerwick besöker vi Shetland Museum, vars utställningar ger oss en nära nog komplett bild av öarna. Lerwick har ca 7500 invånare och grundades som en marknadsplats för att ta hand om 1600-talets holländska sillbåtar. Den som sett Jimmy Perez och hans kollegor lösa mordfall i TV-serien Shetland, känner säker igen miljöerna. Vi hinner även med att titta in hos Jamieson & Smith, som tillverkar ylleprodukter, innan vi med kvällsfärjan från Lerwick lämnar Shetland för Orkney. Ombord serveras vi middag. Klockan 23 lägger vi till i huvudstaden Kirkwall och färden fortsätter sedan med buss till Orkney Hotel i Kirkwall (avr 29/6) /Stromness hotel i Stromness (avr 19/8).
  Ca 15 mil med buss.

  Brae-Lerwick-Stromness (Orkney)Lerwick
 • DAG 6: Orkney - förhistoriska världsarv

  Dagens utflykt går i världsarvet Heart of Neolithic Orkneys tecken. Vi inleder vid Maeshowe, nordvästra Europas främsta kammargrav, daterad till ca 3000 f.Kr. och anlagd med vintersolståndet medtaget i beräkningarna. På 1150-talet bröt sig vikingar in i graven och efterlämnade graffiti i form av runskrifter. Vid Bay of Skraill möter vi nästa arkeologiska guldgruva – den välbevarade stenåldersbyn Skara Brae, begravd under sand tills en storm frigjorde den 1850. Husen här är äldre än både Stonehenge och de egyptiska pyramiderna! På vägen passerar vi de mystiska, med riter förknippade stenformationerna Standing Stones of Stenness och Ring of Bodgar. Gemensam lunch.

  Längs med fjärden Scapa Flow, där Storbritannien hade en av sina viktigaste flottbaser under första och andra världskrigen, kommer vi åter till Kirkwall. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Middag på hotellet.
  Ca 7 mil.

  Orkney - förhistoriska världsarvSkara Brae Foto: Visit Scotland
 • DAG 7: Orkney - Kirkwall, whiskydestilleri & Italian Chapel

  Efter frukost bekantar vi oss närmre med Kirkwall, som bevarat sin vikingasjäl. I centrum reser sig Sankt Magnuskatedralen, en imponerande skapelse i sandsten, uppförd på 1130-talet på uppdrag av vikingajarlen Rognvald. I närheten står resterna av biskopspalatset. Efter ett besök i katedralen beger vi oss till det anrika whiskydestilleriet Highland Park, grundat 1798, för en guidad rundvisning med provsmakning.

  Via den första länken av Churchill Barriers, barriärer som byggdes på order av Churchill för att skydda inloppet till flottbasen, kommer vi till ön Lambholm. Här ska vi besöka det vackra italienska kapellet som uppfördes av italienska krigsfångar som hölls på ön 1942-45. Under eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet. Middag. 
  Ca 3 mil.

  Orkney - Kirkwall, whiskydestilleri & Italian Chapel
 • DAG 8: Kirkwall-Stromness-Scrabster-Perth

  Med färja från Stromness lämnar vi på förmiddagen Orkney för Scrabster på fastlandet. Längs med kusten går färden därefter söderut förbi Inverness, Högländernas huvudstad, och vidare genom de västra delarna av Cairngorms nationalpark, som rymmer den högsta landmassan i Storbritannien. Via den vackra vägen genom Killiecrankies trädbevuxna ravin passerar vi Pitlochry, av drottning Victoria beskrivet som en av Europas bästa semesterorter, och fortsätter till Perth. Det finns flera platser i världen uppkallade efter Skottlands Perth, t ex Perth i västra Australien. Staden använder smeknamnet "Porten till Höglandet" eller Gateway to the Highlands. I Perth ska vi övernatta och äta en gemensam middag. 
  Ca 37 mil med buss.

  Kirkwall-Stromness-Scrabster-PerthStromness Foto: Visit Scotland
 • DAG 9: Perth-Edinburgh-flyg hem

  Efter frukost lämnar vi vårt hotell och sätter kurs mot Edinburgh. Högländerna övergår i Lågländerna och vi nalkas så småningom Edinburghs flygplats. Under dagen lyfter våra flyg.
  Ca 9 mil med buss.

  Perth-Edinburgh-flyg hemMarwick Bay Foto: Visit Scotland

Karta

Hotell

Busta House Hotel, Brae
Busta House Hotel har ett perfekt läge för att utforska allt som Shetland har att erbjuda. Hotellets fantastiska läge, tillsammans med hotellets rika historia och arv, samt personalens servicekänsla k...
The Orkney Hotel, Kirkwall
The Orkney Hotel har anor från 1670 och har bevarat dess ursprungliga charm, men idag med moderna bekvämligheter. Hotellet har ett idealiskt läge i stadens centrum, bara några minuter från den magnifi...
The Stromness Hotel, Stromness
The Stromness Hotel ligger i hjärtat av Stromness med utsikt över den pittoreska hamnen. På hotellet finns både restaurang och bar. På alla rummen finns det fritt wi-fi. The Stromness Hotel The Pier H...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Storbritannien - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Storbritannien. Kontrollera att ditt pass är giltigt under vistelsen samt att det inte är trasigt.

 • Storbritannien - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Storbritannien - Väder & klimat

  Storbritannien har ett tempererat klimat med milda vintrar och svala somrar. Väderleken påverkas av Golfströmmen, vilket ger blåsigt och ostadigt väder, stor molnighet och riklig nederbörd året om. De östra delarna av landet är i regel torrare än de västra. De södra delarna, som ligger närmare det europeiska fastlandet, är varmare än de norra. Medeltemperaturen sjunker sällan under nollgradigt, därför är det ovanligt att snön lägger sig i Storbritannien.

 • Storbritannien - Valuta, växling & kreditkort

  Storbritanniens valuta är Engelska pund (GBP).
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Storbritannien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta ut en avgift vid uttag utomlands.
  Kredit- och bankkort accepteras som betalningsmedel i stor utsträckning i hela Storbritannien.

 • Storbritannien - Transporter & kommunikationer

  Storbritannien har ett välfungerande kommunikationsnät. Det finns buss, båt, tåg eller flyg till landets alla hörn. I Storbritannien har man vänstertrafik. Taxibolagen kör med taxameter och priserna varierar beroende på vilken tid på dygnet det är och hur långt du skall åka.

 • Storbritannien - Telefon & internet

  Den internationella landskoden till Storbritannien är +44. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning). 

 • Storbritannien - Shopping

  Det finns många stora varuhuskedjor runt om i landet, samtidigt finns det ett stort utbud av mindre butiker längs städernas gågator.
  Whisky, ostar, te, kiltar, halsdukar/vantar i kashmir eller ylle och lokalproducerade smycken är populära inköp under vistelsen i Storbritannien.

 • Storbritannien - Elektricitet

  I Storbritannien är det 220-240 volt. En adapter behövs då de använder trestifts uttag.

 • Storbritannien - Tidsskillnad

  Storbritannien ligger en timma efter Sverige.

 • Storbritannien - Allmänt & blandat

  Dricks: På restauranger är det normalt att man lägger 5-10 procent av notan om man är nöjd med servicen. På barer är det normalt att man rundar upp till närmaste Pund. Dessutom är det normalt att ge taxichaufförer 10 procent i dricks.
  Språk: Engelska är officiellt språk men det talas även walesiska och galliska av mindre grupper.

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 4this is a picture of the number 9this is a picture of the number 7this is a picture of the number 6