Skip to main content

Sorrento vid Neapelbukten - 8 dagar

med storslagna kulturskatter & vyer

Sorrento har med sitt härliga klimat och spektakulära läge på en terrass 50 m ö h i Neapelbukten lockat besökare sedan tidernas begynnelse. Byron, Keats och Goethe är bara några av de storheter som sökte sig hit. På sydsidan av Sorrento-halvön löper den bedårande Amalfikusten, där "vykortsbyar" klänger sig fast på de branta sluttningarna. I fjärran reser sig vulkanen Vesuvius, i havet utanför tronar den romantiska sagoön Capri.

Med Sorrento och centrala Hotel Meridiana som bas njuter vi av en avkopplande vecka med vackra omgivningar, behagliga temperaturer, god mat och fantastiska utflyktsmål. Hotellet ligger i ett lugnt område mitt i Sorrentos centrum och erbjuder en underbar utsikt över Neapelbukten från takterassen. Strax bakom hotellet finns livliga shoppinggator. 

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Neapel och buss till hotellet. (M)
Dag 2-7: Vi njuter av sköna dagar på hotellet och av trevliga utflykter. 
- Stadspromenad i Sorrento. 
- Vulkanön Ischia i Neapelbukten (F, L)

- Pompeji och vinprovning på Vesuvius sluttning (F,L,M)
- Lunch hos en agriturismo med mozzarella ostprovning (F,L)
- Pizza-lunch i Neapel & besök Arekeologiska Museet (F,L)
- Vandringsdag "Path of Gods" (F,L) *
- Utflykt till Capri (F) *

Dag 8: Buss till Neapel och flyg hem. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag
* mot tillägg

Höjdpunkter

 • Ostprovning av mozzarella
 • Vulkanön Ischia
 • Betagande vyer under vandringen "Hike of Gods"
 • Pompeji, staden som begravdes
 • Underbara omgivningar
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,6 av 5
: 4 av 5 stjärnor

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Neapel - Sorrento

  Vi landar i Neapel, där inhyrd buss väntar. Längs med den omsjungna Neapelbukten tar vi oss vidare söderut till Sorrento och Hotel Meridiana, vårt hem under den kommande veckan. Middag.
  Ca 5 mil med buss.

  Flyg till Neapel - SorrentoSorrento
 • DAG 2-7: Härliga dagar i Sorrento

  Vårt hotell ligger centralt i Sorrento, med närhet till blomstersmyckade piazzor och smala gränder med små butiker och caféer. Nära hotellet ligger citrusträdgården, en offentlig trädgård med en härlig doft av blommande apelsin- och citronträd. Under vår vistelse gör vi en gemensam promenad i Sorrento och vi provar regionens "flytande guld", den berömda citronlikören Limoncello.  

  Härliga dagar i SorrentoSorrento
 • Ön Ischia & pittoreska platser

  Vi beger oss till piren för att med båt ta oss till den vackra ön Ischia, som är en av de mest pittoreska öarna i Neapelbukten. Förutom att erbjuda exotiska landskap med flödande kullar och klippiga stränder, är ön känd för termiska spa och naturliga källor. En guide visar oss runt på ön och vi upptäcker bl a platser tagna ur Elena Ferrantes roman "Min fantastiska väninna". Dagen är förgylld med historier och platser kring den anonyma författaren. Vi intar en gemensam lunch och efter en härlig dag på Ischia återvänder vi till fastlandet.

  Ön Ischia & pittoreska platserLandskapsbild med Sant Angelo på vulkanön Ischia
 • Pompeji & vinprovning på Vesuvius sluttningar

  Under förmiddagen gör vi en utflykt till Pompeji, som grundades på 600-talet f.Kr. och är en av de bäst bevarade och utforskade städerna från antiken. År 79 drabbades Pompeji av Vesuvius vrede och begravdes under 6 m pimpsten och aska. Här finns välbevarade byggnader med målningar och skulpturer, tempel, teatrar, bad och mycket annat som ger oss en bild av folkets ”liv och lustar” för 2000 år sedan!

  Efter Pompeji besöker vi en vingård vars druvor skördas på vulkanen! Den vulkaniska jorden har uppskattats sedan urminnes tider och man gör sagolikt goda viner i Lacryma Christi del Vesuvio området. Vinprovning och lättare lunch!

  Efter en härlig dag äter vi gemensam middag på hotellet.  
  Ca 8 mil.

  Pompeji & vinprovning på Vesuvius sluttningarStaden Pompeji som begravdes år 79 f.Kr.
 • Tillägg - Vandring Gudarnas Stig

  Gudarnas stig, The Path of the Gods, eller II Sentiero Degli Dei på italienska, är en historisk stig som förbinder de två bergsbyarna Bomerano och Nocelle. Tidigare var det det enda sättet för lokalbefolkningen att ta sig från en stad till en annan.  När du går den 7 km långa vägen över åsen kommer du att belönas med en fantastisk utsikt över Amalifkusten från det ögonblick du kliver in på stigen tills du lämnar. Stigen har fått sitt namn på grund av dess otroliga respektingivande utsikt, ungefär som man skulle kunna föreställa sig när man tittar upp i himlen.
  Ca 5 mil med buss.

  Pris: ca 75€:- (inkl vandringsguide, buss och "lättare" lunch med lokala produkter)

  Vandring från Bomerano - Nocelle ca 7 km 
  Svårighetsgrad:
   Medel
  Total stigning: 215 meter
  Total nedstigning: 410 m
  Högsta höjd: 650 meter
  Lägsta höjd: 450 m
  Tid: ca 3 h vandring

  Den här utflykten lämpar sig bara för personer som är vana att promenera. Ta med lämpliga skor, kläder och mössa. Vid dåligt väder ställs utflykten in. 

  Tillägg - Vandring Gudarnas StigUnderbar utsikt från Gudarnas stig
 • Pizza-lunch i Neapel & Arkeologiska Museet

  Med buss tar vi oss till Neapel. I utkanten av gamla stan ligger Nationella Arkeologiska museet, som visar utgärvningar från Pompeji, Herculaneum och andra platser vid Neapelbukten. En guide visar oss runt bland unika skatter som går flera tusen år tillbaka i tiden såsom skulpturer, fresker, mosaiker och målningar. Här finns också ett "hemligt kabinett" med erotiska föremål från Pompeji som är mycket sevärt. Erotiska avbildningar, figurer och sexleksaker visas här.

  Säg Neapel och de flesta tänker pizza! Idag ska vi äta en äkta napolitansk pizza till lunch. Här föddes den klassiska margheritan som var en hyllning till dåtidens drottning. Röda tomater, vit mozzarella och grön basilika var fyllningen - rött, vitt och grönt som i den italinenska flaggan. Efter lunch har vi eftermiddagen till eget förfogande i Neapel, vars historiska centrum finns på UNESCO:s världsarvslista och bjuder på ovärderliga skönheter i varje hörn. I de spanska kvarteren, Quartieri Spagnoli, hänger tvätt mellan husfasaderna och gränderna är trånga och det känns som det är taget ur Lady och Lufsen. 
  Ca 11 mil.

  Pizza-lunch i Neapel & Arkeologiska MuseetErotisk tavla från hemliga kabinettet på Arkeologiska museet i Neapel
 • Lunch på lokal agriturismo med ostprovning av mozzarella

  Idag ska vi göra en utflykt till en lokal gård eller agriturismo som man säger i Italien. Vi inleder besöket med en promenad genom gårdens citron- och olivlundar. Vid en gammal olivoljekvarn får vi höra om bondelivet från förr och hur man utvinner olja från oliverna. Vi får också vara med om en hantverksmässig bearbetning av mozzarella och hur man gör typiska former såsom caciocavallo och den klassiska Sorrento-flätan. På terassen, omgiven av grönska, får vi sedan smaka av de lokala produkterna och vi äter en god italiensk lunch. 

  Resten av dagen har du till egna strövtåg i Sorrento.
  Ca 3 mil.

  Lunch på lokal agriturismo med ostprovning av mozzarellaLokal agriturismo - La Sorgente
 • Tillägg - Utflykt till Capri & Villa San Michele

  En romantisk ö ligger för våra fötter! Ackompanjerade av vår guide tar vi färjan ut till Marina Grande på Capri. Den exklusiva ön är känd som ett paradis för njutningslystna och har lockat romerska kejsare, varit klostersäte och tagit emot landsförvisade. Capri är en liten ö - bara 10 km² och naturen växlar mellan böljande grönska och blommande ängar och dramatiska klippor. Vyerna är betagande!
  Med minibussar tar vi oss upp till Anacapri och från bussen har vi har en otrolig utsikt över havet och Vesuvius. Vi startar med ett besök i Villa San Michele, uppförd av den svenske läkaren och författaren Axel Munthe, som bosatte sig på Capri. Bostaden är numera museum och trädgården är som utsikten, magnifik. Här blir tillfälle för lunch innan vi tar bussarna ner till orten Capri. Vi promenerar i de smala gränderna och beundrar hus och trädgårdar. Efter en mysig dag på ön återvänder vi till fastlandet.
  Pris: ca 1.000:- (inkl. guide, båt, minibuss, inträde Villa San Michele)

  Tillägg - Utflykt till Capri & Villa San MicheleCapri Foto: Enit
 • DAG 8: Hemåt

  Efter frukost sätter vi kurs mot Neapels flygplats. Vi tackar Sorrentohalvön och Capri för en resa som bjudit på vidunderliga vyer, historiska arv och kulinariska upplevelser.
  Ca 6 mil med buss. 

  HemåtLimoncello

Karta

Hotell

Hotel La Meridiana, Sorrento
Hotel La Meridiana är beläget ca 400 m från centrum i Sorrento. Från hotellet har man utsikt över Sorrentos kullar eller havet. Bredvid hotellet ligger en citronodling som man kan promenera igenom och...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Italien - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Italien. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Italien - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Italien - Väder & klimat

  Italien är ett avlångt land och har tre klimatzoner; alpint-, tempererat- och medelhavsklimat. Generellt sett kan man säga att norra Italien har kalla vintrar och varma somrar, mellersta Italien bjuder på tempererat klimat samt södra delen har medelhavsklimat vilket betyder varma och fuktiga somrar och snöfria vintrar. Man bör tänka på att vara rätt klädd för klimatet i den delen av landet du skall till.
  Viktigt är bekväma skor under utflyktsdagar.

 • Italien - Valuta, växling & kreditkort

  Italiens valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Italien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.
  Banker har vanligtvis öppet måndag-fredag kl. 8:30–13:30 och 14:45-15:45. Undantag kan förekomma.

 • Italien - Transport & kommunikationer

  Att åka runt i Rom och andra stora städer fungerar bra med kollektivtrafik (minibuss/buss/metro). I mindre städer fungerar det också men avgångarna kan vara mer begränsade. Det är lätt att få tag i en taxi. Priset är betydligt högre om du åker nattetid, på helger eller högtidsdagar jämfört med dagtid på vardagar.

 • Italien - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Italien är +39. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Italien - Shopping

  Många affärer har siesta, dvs. att de håller stängt mitt på dagen, vanligtvis mellan 13:00 och 15:00. De flesta stora varuhusen har inte stängt för siesta utan de har öppet hela dagen. De största varuhuskedjorna heter La Rinascente, Coin och Upim, dessa finns placerade i hela landet. På marknader kan man finna kläder och lädervaror till lägre priser. Mat och dryck är också trevliga souvenirer från Italien. Från Sorrentohalvön köper man gärna med sig en flaska citronlikör, Limoncello.

 • Italien - Elektricitet

  I Italien är det 220 V, samma som i Sverige. Dock kan eluttagens utformande variera, ibland passar våra kontakter och ibland inte. Ett tips är därför att ha med en adapter. De finns ibland att låna på hotellen annars brukar de finnas i närmsta elaffär.

 • Italien - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Italien.

 • Italien - Allmänt & blandat

  Dricks: Vanligtvis lämnar man dricks om man är nöjd med servicen och bemötandet. Ett riktmärke kan vara att lämna 1-2€ per person.
  Språk: Italienska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 7this is a picture of the number 5this is a picture of the number 3this is a picture of the number 2