Skip to main content

Tåg med Bergenbanan och Flåmsbanan

bland de vackraste tågresorna i världen

Djupblå fjordar formade på istiden skär djupt in i bergsmassiven, branta fjäll med forsande vattenfall tornar upp sig och lämnar plats för vidsträckta fjällvidder - Norges natur har få jämlikar! Med tåg och båt upplever vi det storslagna panoramat från första parkett! Vi reser på två spektakulära järnvägar - med Bergensbanen från Oslo till Bergen över den väldiga högfjällsplatån Hardangervidda, och med Flåmsbanan - en av världens brantaste järnvägar, från Myrdal ner till Flåm. Och vi färdas med båt på de trolska fjordarna Näröyfjorden, ett världsarv, och Osterfjorden. De magiska vyerna är vår ständiga följeslagare!

Programmet i korthet

Dag 1: Tåg/buss till Oslo. Stadsrundtur. (M)
Dag 2: Tåg till Flåm. Båttur på Näröyfjorden. (F,M)
Dag 3: Tåg till Bergen. Stadsrundtur med bergbanan Fløibanen. (F,M)
Dag 4: Fjordtur till Mostraumen eller ledig dag. Flyg från Bergen. (F)

F= Frukost    M=Middag

Tågbiljett för Oslo-Myrdal & Myrdal-Bergen släpps 3 månader före avresa. Om tåget är fullt kan buss bli aktuellt vissa sträckor.

100% KLIMATKOMPENSERAT!

Full klimatkompensation ingår i priset för resan.

Beräknad klimatpåverkan per resenär är 0,13 ton koldioxid.

Läs mer om vårt klimat- och miljöarbete »

Höjdpunkter

 • Tågresan med magiska vyer som ständig följeslagare
 • Spektakulära Flåmsban
 • Båttur på Nærøyfjord
 • Bergen - staden med de 7 fjällen
 • Fjordtur till Mostraumen
 • Fler bilder
 • Guiderna (Carina & Anna) var mycket serviceminded och kunniga om platserna vid passerade.
 • Guiden Ingrid är fantastisk!!!
 • Min första men inte sista gruppresa. Allt gick så smidigt upplevelsen och miljöerna var fantastiska. Hotellen tipp topp och vår guide gjorde att resan blev om möjligt ännu bättre.
 • Christina är den perfekta guiden! Kunnig, lösningsorienterad och framför allt superglad & trevlig!

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Tåg/buss till Oslo, tåg/buss Oslo-Bergen, tåg Flåmsbanan
 • Flyg hem från Bergen inkl. flygskatt & 1 incheckat bagage
 • Bussresor i Norge
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Oslo, 1 Flåm, 1 Bergen)
 • 3 frukostar, 3 middagar
 • Båttur på Naeröyfjorden
 • Biljett till Bergbanan Flöibanen t/r
 • Stadspromenader i Oslo och Bergen

Tillägg

 • Enkelrum 2 845:-
 • Avbeställningsskydd 800:-

Utflykter

 • Båttur Mostraumen
  Båttur Mostraumen Båten avgår från välkända Fisketorget i Bergen och vi får under utseglingen en fin vy över Bryggen, Gamla Bergen och resten av hamnområdet. Turen fortsätter under Nordhordalandsbrua och ut på Osterfjorden. När vi närmar oss idylliska Mostraumen blir fjorden så smal att båtarna knappt kommer igenom.

  Ca 3 timmar.
  Pris: 750:-

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten - Oslo med tåg

  Under morgonen och förmiddagen påbörjar vi vår bekväma resa mot Oslo. Transporten till Oslo sker med tåg, buss eller en kombination av båda. Vi bor på utmärkta Thon Hotel Opera, ett elegant hotell beläget intill Oslos operahus med närhet till stadens sevärdheter. Under en gemensam stadspromenad får vi en introduktion till Oslo. Alldeles runt hörnet ligger Oslobornas nya samlingspunkt - det spektakulära operahuset, som stod klart i april 2008 till en kostnad av 4 miljarder (!) norska kronor. Operan, som är ritad av arkitektkontoret Snøhetta, tog fem år att bygga och är den största kulturbyggnad som uppförts i Norge sedan 1300-talet. Vit carraramarmor klär byggnaden, som likt en skidbacke sluttar ner i Oslofjorden.

  På en höjd längst in i Oslofjorden reser sig Akershus slott, som sedan 1200-talet skyddat staden från angrepp från sjösidan. Rakt över vattnet från slottet ligger trivsamma Aker Brygge och Oslos nyaste kvarter, Tjuvholmen, där den moderna arkitekturen står i centrum. Vi vandrar förstås på paradgatan Karl Johan, där flera av Norges viktigaste institutioner, så som stortinget, universitetet och Nationaltheatret, ryms. En god middag avrundar dagen.

 • DAG 2: Oslo - Myrdal med Flåmsbanan & båttur på Näröyfjorden

  Efter frukost promenerar vi till centralstationen, där vi går ombord på Bergenbanan för en fantastisk resa längs med fält, fjordar, skog och fjäll! Många anser att Bergenbanan, som sträcker sig mellan Oslo och Bergen, är världens vackraste järnväg. Den första sträckan, mellan Bergen och Voss, öppnades för trafik redan 1883. Via Drammen tuffar vi mot Geilo och vidare upp på högfjällsplatån Hardangervidda, där banan når sin högsta punkt - 1237 m.ö.h., och genom den 10 km långa Finsetunneln.

  Efter ca 4,5 timmars tågresa når vi högfjällsstationen Myrdal, där vi kliver av för att byta till en om möjligt än mer spektakulär tåglinje - Flåmsbanan, som inte bara är sagolikt vacker utan även en av världens brantaste tåglinjer, på vanlig räls! Turen går genom storslagen natur, förbi cykelrutten Rallarvegen, stupbranta fjällväggar, skummande vattenfall och genom 20 tunnlar. Vid Kjofjossen gör vi ett "fotostopp". På en timme tar oss tåget från högfjällstationen 865 m.ö.h. ner till havsnivå vid fjorden! Från stationen i Flåm har vi endast 100 meters promenad till vårt flotta hotell, 4-stjärniga Fretheim Hotel, tjusigt beläget 200 meter från Aurlandsfjorden. Här får vi en fantastisk utsikt mot fjorden eller de omgivande bergen.

  Vi lämnar bagaget på hotellet och kan vi se framemot ytterligare en oförglömlig upplevelese - en båttur på Aurland- och Nærøyfjorden från Flåm till Gudvangen. Fjordarna utgör varsin arm på Sognefjorden. I stilla mak stävar vi fram på den smala fjorden och runt omkring oss reser sig mäktiga fjäll med snöklädda toppar som når upp till 1800 m.ö.h. Vattenfall kastar sig ut från bergskrönen, måleriska byar pryder landskapet - idyllen är fullkomlig! Det är inte för inte som detta ett av världens mest storslagna fjordlandskap utsetts till UNESCO världsarv. Längst in i fjorden ligger Gudvangen, där vi ankrar och byter färdmedel. Med buss kommer vi åter till Flåm, där en välanrättad middag hägrar på hotellet.

  På avg 21/5 åker vi tåg mellan Oslo-Voss. Från Voss åker vi buss till Gudvangen. Här stiger vi på båten som ska ta oss på Aurland- och Nærøyfjorden till Flåm. 

  Tågbiljett för Oslo-Myrdal släpps 3 månader före avresa. Om tåget är fullt kan buss bli aktuellt vissa sträckor.

  Oslo - Myrdal med Flåmsbanan & båttur på NäröyfjordenFlåmsbanan Foto: Sverre Hjornevik
 • DAG 3: Flåm - Myrdal - Bergen med Bergenbanan

  Efter frukost checkar vi ut och beger oss till tåget för en enastående resa upp till Myrdal, där vi på nytt ska ansluta till Bergenbanan. Vi intar våra platser ombord på tåget och påbörjar resan ner mot den gamla hansastaden Bergen på Vestlandet. Voss passeras och vi nalkas vid 14-tiden så Bergen, där en buss väntar.

  Under en guidad rundtur bekantar vi oss med "Staden med de sju fjällen", som fick sina stadsrättigheter 1070 då Bergen också var rikshuvudstad i det s k Norgesveldet. Med tiden utvecklades Bergen till landets vikitigaste sjöfartsstad och kulturlivet blomstrade med konstnärer av världsformat. En självklar sevärdhet är den världsarvsklassade träbebyggelsen Bryggen på nordsidan av hamnen (Vågen). Detta område var under 400 år knutpunkt för handeln med Hansan och finns med på UNESCOs världsarvslista. Vi tar bergbanan Fløibanen upp på det 325 meter höga Fløyfjellet, som förbinder stadskärnan med berget Fløyen. Här bjuds vi på ett storslaget panorama över staden, fjorden och de omgivande fjällen.

  Övernattning och middag på Thon Hotel Bristol, med bra läge en kort promenad från Fisketorget och Bryggen i Bergen (avr. 23/6 bor vi på Thon Hotel Rosenkrantz i hjärtat av Bergens centrum).

  Tågbiljett för Myrdal-Bergen släpps 3 månader före avresa. Om tåget är fullt kan buss bli aktuellt vissa sträckor.

  Flåm - Myrdal - Bergen med BergenbananBergen
 • DAG 4: Bergen med båttur. Flyg hem

  Under förmiddagen finns det möjlighet att njuta av en behaglig fjordkryssning (ca 3 h, tillägg). Vi lägger ut från bryggan vid det välkända Fisketorget och får under utseglingen en fin vy över Bryggen, Gamla Bergen och resten av hamnområdet. Turen fortsätter under Nordhordalandsbrua och ut på Osterfjorden. När vi närmar oss idylliska Mostraumen blir fjorden så smal att båtarna knappt kommer igenom. Branta berg reser sig på sidorna och vi ställs öga mot öga med flera skummande vattenfall. Vi stannar till vid en fors och provsmakar det friska bergsvattnet. Längst in i fjorden ligger Modalen, Norges minsta kommun. Här vänder skutan och stävar åter mot Bergen.

  Efter båtturen disponeras tiden fritt i Bergen. Om tid finns (beroende på flygtider hem) lockar kanske såväl museibesök - Det Hanseatiske Museum och Bergen kunstmuseum är två goda förslag, som en promenad i mysiga, smala kullerstensgränder med vackra gamla trähus. När du promenerar i den medeltida miljön kan du fortfarande känna en svag doft av torrfisken som skeppades ut från Bergen i flera sekel. 

  I tid för flygen väntar en inhyrd buss på att ta oss ut till Bergens flygplats - under eftermiddag/kväll flyger vi hem.

  Bergen med båttur. Flyg hemNäröyfjorden är listad på UNESCOs världsarvslista Foto: Finn Loftesnes

Avreseorter & tider

Tåg till Oslo & flyg hem
På den här resan reser vi med tåg till vår anslutningspunkt Oslo. Det innebär att resenärer från stora delar av Sverige kan följa med oss. Hemresa sker med flyg från Bergen till respektive flygplats.

Klicka på länken nedan för att se tågets påstigningsorter samt tider. 

Se alla orter och tider

Avgångar & priser

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris

Juni 2024

23/6
Se avresetider
TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Göteborg), 4 d
Guide: Christina Wesslén
Fullbokad, väntelista15 695:-Boka på väntelistaSe avresetider
23/6
Se avresetider
TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Köpenhamn), 4 d
Guide: Christina Wesslén
Fullbokad, väntelista15 695:-Boka på väntelistaSe avresetider
23/6
Se avresetider
TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Stockholm), 4 d
Guide: Christina Wesslén
Fullbokad, väntelista15 695:-Boka på väntelistaSe avresetider

Juli 2024

25/7
Se avresetider
TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Göteborg), 4 d
Guide: Tord Larsson
Fullbokad, väntelista15 695:-Boka på väntelistaSe avresetider
25/7
Se avresetider
TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Köpenhamn), 4 d
Guide: Tord Larsson
Fullbokad, väntelista15 695:-Boka på väntelistaSe avresetider
25/7
Se avresetider
TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Stockholm), 4 d
Guide: Tord Larsson
Fullbokad, väntelista15 695:-Boka på väntelistaSe avresetider

Augusti 2024

5/8
Se avresetider
TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Göteborg), 4 d
Guide: Christina Wesslén
215 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider
5/8
Se avresetider
TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Köpenhamn), 4 d
Guide: Christina Wesslén
215 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider
5/8
Se avresetider
TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Stockholm), 4 d
Guide: Christina Wesslén
215 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider

September 2024

8/9
Se avresetider
TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Göteborg), 4 d
Guide: Ingrid Johansson
415 695:-Fåtal platser kvarSe avresetider
8/9
Se avresetider
TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Köpenhamn), 4 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 415 695:-BokaSe avresetider
8/9
Se avresetider
TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Stockholm), 4 d
Guide: Ingrid Johansson
415 695:-Fåtal platser kvarSe avresetider

PRISVÄRDA HOTELL VID UTRESA
Vi erbjuder subventionerat anslutningshotell i Göteborg, före resan. Börja resan utan stress och promenera utvilad till påstigningsplatsen. Sen är det "bar å åk"!

first hotel g Göteborg

PRISVÄRDA HOTELL VID HEMRESA
Vi erbjuder subventionerade anslutningshotell i Göteborg, Stockholm, Malmö & Köpenhamn efter resan.

Landvetter Airport Hotel, Göteborg

Comfort Hotel Arlanda terminal, Stockholm

Comfort Hotel Copenhagen Airport, Köpenhamn

Quality Hotel View, Malmö

Hälsokrav Flyg
Generellt sett är våra resor inte anpassade för personer med rörelsesvårigheter. Vi besöker ofta äldre städer med stenbelagda gator. Städerna från förr byggdes också ofta på en kulle, vilket var praktiskt ur försvarssynpunkt, men det innebär å andra sidan att det kan finnas höjdskillnader. I många medeltida städer får bussen inte köra in, utan vi promenerar. Man måste kunna gå till sevärdheter på egen hand. På många av våra resor kan en dags besök till sevärdheter motsvara mer än 4 km till fots. Jörns guider kan avråda resenärer med rörelsesvårigheter att följa med på utflykter.


Kom ihåg att ha med bekväma skor på resan!

Karta

Hotell

Fretheim Hotel
Fretheim Hotel är vackert beläget i Flåm. Samtliga rummen har fin utsikt, en del mot bergen och en del mot Aurlandsfjorden. Rummen är individuellt inredda. På hotellet finner du både restaurang och ba...
Thon Hotel Opera, Oslo
Thon Hotel Opera ligger väldigt centralt i Bjørvika, väldigt nära Oslos världsberömda opera. Hotellet har en bar som har speciliserat sig på drinkar med gin, restaurangen serverar norska specialiteter...
Thon Hotel Rosenkrantz, Bergen
Thon Hotel Rosenkrantz Bergen är ett nyrenoverat konferenshotell i hjärtat av centrala Bergen inom gångavstånd till vattnet och Bergen Bryggan. Läs mer om hotellet på hemsidan: Thon Hotel Rosenkrantz...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 5this is a picture of the number 1this is a picture of the number 8this is a picture of the number 7