Skip to main content

Trandansresa vid Hornborgasjön

med besök hos konstnären Göran Löwing
 • Nyhet

Ingen fågel är så förknippad med Hornborgasjön som tranan. Men varför samlas de i så stora antal just här? Och hur räknar man dem? Det kommer du få svar på den här resan! Vår kunnige guide Carina Palm kanske rentav bjuder upp till trandans?

Vi förgyller vår resa med vacker konst på Konsthotellet i Skara där vi bor över natten, men också hos naturkonstnäran Göran Löwing. På Sveriges enda veterinärmuseum får vi lära om veterinäryrkets utveckling. Välkomna till en trevlig helg i tranornas tecken.

Programmet i korthet

Dag 1: Alingsås, Hornborgasjön, Veterinärmuseum & Skara Konsthotell. (M)
Dag 2: Tranor före frukost & efter frukost samt Löwings Ateljé (F,L)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Ha med varma och oömma kläder efter väder, då besöken vid sjön är utomhus. Även kikare rekommenderas att ha med!

Höjdpunkter

 • Att få uppleva de mäktiga tranorna
 • Tidig morgon vid Hornborgasjön
 • Besöket hos konstnären Göran Löwing
 • Gå på café i Alingsås
 • Sveriges enda veterinärmuseum
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,8 av 5
: 4 av 5 stjärnor

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten - Skara via Alingsås & Trandansen Hornborgasjön

  Med förhoppningar om en trevlig helg lämnar vi Skåne och tar sikte på Västergötland. Efter förmiddagskaffe i Kvibille fortsätter vi via Göteborg till caféstaden Alingsås. Här får vi möjlighet att äta lunch i trevlig miljö. Här finns ett 20-tal caféer och vår guide berättar mer om Sveriges caféhuvudstad och om hur Jonas Alströmers bidragit till att så många caféer finns här. Mätta och belåtna fortsätter vi till Hornborgasjön, Sveriges kanske främsta fågelsjö. Varje vår dansar tusentals tranor in våren här och den upplevelsen vill vi inte missa. Ta gärna med kikare! Resan går vidare till Skara. ”Vägen till Jerusalem” startar i Skara! Så skriver Jan Guillou i Arns resa! Skara är en av Sveriges äldsta städer och Skara domkyrka har en lång och spännande historia. Här besöker vi Sveriges enda veterinärmuseum beläget i en vacker herrgårdsliknande byggnad. En guide visar oss runt och berättar om veterinäryrkets utveckling under 250 år. Vi fortsätter till Skara Konsthotell, där vi checkar in för natten. Här finns en unik samling konst av bland annat Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors. Vi njuter av en vällagad middag av lokala råvaror. 
  Ca 42 mil från Skåne och 15 mil från Göteborg.  

  Hemorten - Skara via Alingsås & Trandansen Hornborgasjön
 • DAG 2: Skara - Hemorten via Visitor Center Hornborgasjön & Löwings Ateljé

  För den morgonpigge resenären beger vi oss ut tidigt på morgonen till Hornborgasjön. Vår förhoppning är att få se när tranorna flyger in från sina sovplatser, det kan vara magiskt! Vi återvänder till hotellet för en god frukost och fortsätter därefter till Naturum Hornborgarsjön, beläget på östra sidan av Hornborgasjön. Här finns mycket att uforska för alla åldrar. I utställningen får du lära dig om landskpet, historien och naturen och hur man återskapade sjön från vasshav till fågelrike. Vill du vidga dina vyer så kan du ta hissen eller trapporna upp till utsiktstornet. Några kilometer söderut besöker vi Löfwings Ateljé och Krog, en kulturoas intill Hornborgarsjöns södra strand med galleri, ateljé och krog. Vi inleder besöket med en guidning av Göran i hans ateljé. Göran målar bl a diorama, en museal pedagogisk teknik med rötterna i nationalromantiken kring förra sekelskiftet där däggdjur och fåglar placeras i sitt naturliga habitat. Görans fru Linda är kock och vi avnjuter en god lunch betående av soppa och hembakat bröd hos familjen Löwings. På snabba vägar tar vi oss tillbaka, via Göteborg, mot Skåne. 
  Ca 17 mil till Göteborg & 44 mil till Skåne.

  Skara - Hemorten via Visitor Center Hornborgasjön & Löwings Ateljé

Karta

Hotell

Skara Konsthotell
Skara Konsthotell är ett unikt konshotell med verk från några av Sveriges mest kända konstnärer. Här hittar du plats för upplevelser och beundran med 98 hotellrum, restaurang, gym och konsthall. Skara...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 3