Skip to main content

Trandansresa vid Hornborgasjön

med besök hos konstnären Göran Löwing

Ingen fågel är så förknippad med Hornborgasjön som tranan. Men varför samlas de i så stora antal just här? Och hur räknar man dem? Det kommer du få svar på den här resan! Vår kunnige guide Carina Palm kanske rentav bjuder upp till trandans?

Vi bor centralt i Skara på Skara Stadshotell och förgyller vår resa med besök hos naturkonstnäran Göran Löwing. Välkomna till en trevlig helg i tranornas tecken.

Programmet i korthet

Dag 1: Nääs Fabriker, Hornborgasjön och Skara Stadshotell. (L,M)
Dag 2: Tranor före frukost & efter frukost samt Löwings Ateljé (F,L)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Ha med varma och oömma kläder efter väder, då besöken vid sjön är utomhus. Även kikare rekommenderas att ha med!

Höjdpunkter

 • Att få uppleva de mäktiga tranorna
 • Tidig morgon vid Hornborgasjön
 • Besöket hos konstnären Göran Löwing
 • Gå på café i Alingsås
 • Sveriges enda veterinärmuseum
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,8 av 5
: 4 av 5 stjärnor

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten - Skara via Nääs Fabriker & Trandansen Hornborgasjön

  Med förhoppningar om en trevlig helg lämnar vi Skåne och tar sikte på Västergötland. Efter förmiddagskaffe längs vägen fortsätter vi via Göteborg till Nääs Fabriker där vi intar en lunch i den fina miljön. Mätta och belåtna fortsätter vi till Skara. ”Vägen till Jerusalem” startar i Skara! Så skriver Jan Guillou i Arns resa! Skara är en av Sveriges äldsta städer och Skara domkyrka har en lång och spännande historia. Vi checkar in på vårt hotell, Skara Stadshotell och får chans att byta om till varma kläder innan vi beger oss till Hornborgasjön, Sveriges kanske främsta fågelsjö. Varje vår dansar tusentals tranor in våren här och den upplevelsen vill vi inte missa. Ta gärna med kikare! Vi tar sedan en gemensam promenad i Skara innan vi njuter av en vällagad middag på vårt hotell. 
  Ca 42 mil från Skåne och 15 mil från Göteborg.  

  Hemorten - Skara via Nääs Fabriker & Trandansen Hornborgasjön
 • DAG 2: Skara - Hemorten via Visitor Center Hornborgasjön & Löwings Ateljé

  För den morgonpigge resenären beger vi oss ut tidigt på morgonen till Hornborgasjön. Vår förhoppning är att få se när tranorna flyger in från sina sovplatser, det kan vara magiskt! Vi återvänder till hotellet för en god frukost och fortsätter därefter till Naturum Hornborgarsjön, beläget på östra sidan av Hornborgasjön. Här finns mycket att uforska för alla åldrar. I utställningen får du lära dig om landskpet, historien och naturen och hur man återskapade sjön från vasshav till fågelrike. Vill du vidga dina vyer så kan du ta hissen eller trapporna upp till utsiktstornet. Några kilometer söderut besöker vi Löfwings Ateljé och Krog, en kulturoas intill Hornborgarsjöns södra strand med galleri, ateljé och krog. Vi inleder besöket med en guidning av Göran i hans ateljé. Göran målar bl a diorama, en museal pedagogisk teknik med rötterna i nationalromantiken kring förra sekelskiftet där däggdjur och fåglar placeras i sitt naturliga habitat. Görans fru Linda är kock och vi avnjuter en god lunch betående av soppa och hembakat bröd hos familjen Löwings. På snabba vägar tar vi oss tillbaka, via Göteborg, mot Skåne. 
  Ca 17 mil till Göteborg & 44 mil till Skåne.

  Skara - Hemorten via Visitor Center Hornborgasjön & Löwings Ateljé

Karta

Hotell

Skara Stadshotell
Skara Stadshotell är ett anrikt hotell i hjärtat av Skara och har anor från 1800-talet. Hotellet är måna om att värna om den lokala kopplingen till Skara. Så därför är maten som serveras gjord på närp...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 7this is a picture of the number 3this is a picture of the number 1this is a picture of the number 9