Skip to main content

Vandring i Cornwall & Devon

Smäckra kustlinjer sockrade med magiska vikar, dramatiska klippor och romantiska fiskebyar stöpta i historia. Vidsträckta hedar höljda i mystik och exotiska trädgårdar. Devon och Cornwall, Englands sydvästra hörn, bjuder på svindlande upplevelser! Och allra bäst upplevs de till fots på grevskapens fina vandringsleder. Under en härlig vecka njuter vi av varierade vandringar i behagligt tempo - längs med kusterna och i nationalparkerna Dartmoor och Exmoor. Historier om riddare och helgon, smugglare och annat följer vår väg.

Spännande besök och aktiviteter som bl a ångtåg längs engelska rivieran och båttur på floden Dart, Heligans förlorade trädgårdar och tidvattensön St Michael's Mount kompletterar vårt vandringsprogram och fulländar resan!

Vandringarna är tidvis mycket branta och ganska krävande. God grundkondition krävs för att delta på resan. 

Programmet i korthet 

Dag 1: Flyg till London. Ankomst till Exeter. (M) 
Dag 2: Vandring i Dartmoor nationalpark. Båttur på Dart. (F,M)
Dag 3: Vandring i Exmoor nationalpark. Besök på Dunster Castle. (F,M)
Dag 4: Vandring South West Coast Path. Besök i Lost Gardens of Heligan. (F,L)
Dag 5: En utmanande vandring på The Lizard. Besök på St Michael’s Mount. (F,L)
Dag 6: Besök på Tintagel Castle. Vandring på South West Coast Path runt kuststaden Padstow. (F,M)
Dag 7: Besök Montacute House. Flyg hem från London. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

100% KLIMATKOMPENSERAT!

Full klimatkompensation ingår i priset för resan.

Beräknad klimatpåverkan per resenär är 0,32 ton koldioxid.

Läs mer om vårt klimat- och miljöarbete »

Höjdpunkter

 • Fantastiska vandringar med hedar och otroliga kuststräckor
 • Världens brantaste vattendrivna tåg/funicular
 • Slott med 1000-årig historia & tinnar och torn
 • Lost Gardens of Heligan
 • Tidvattensön St Michaels Mount
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,5 av 5
: 4 av 5 stjärnor
 • Tom var en trevlig omtänksam och kunnig guide roligt att resa med honom.
 • Bra med kombination vandra och upplevelser!
 • Mycket kunnig och hade mycket intressant att berätta under bussresorna. Man fick en ny förståelse för landet.

Att vandra med JÖRNS

Våra vandringsresor passar de flesta. I vår gradering lätt, medel och utmanande har vi tagit hänsyn till längd, höjdskillnad och hur lättgången terrängen är.

Alla vandringsdagar erbjuder vi lätt och/eller medel vandring. Vissa dagar kan man välja utmanande vandring.

Lätt vandring

 • Upp till 5 km.
 • Höjdskillnad ca 200 meter.
 • Lätt vandring är för dig som vill ta det lite lugnare. Vi går i ett lugnt tempo och terrängen är inte så kuperad. Normal kondition.

Medel vandring

 • Ca 5-12 km.
 • Höjdskillnad 200-400 meter.
 • Här är tempot lagom! Sträckorna är något längre, terrängen mer varierad och underlaget kan vara ojämnt. Normal kondition.

Utmanande vandring

 • Ca 10-20 km.
 • Höjdskillnad 200-400 meter.
 • Tempot är utmanande och du bör kunna ta dig fram på ett mer krävande underlag. Det kan förekomma branta partier och dagsetapperna blir längre. God kondition krävs.

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg London t/r inkl flygskatt & 1 incheckat bagage
 • Bussresor i England
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/WC (3 nätter Exeter, 3 Redruth)
 • 6 frukostar, 2 picknick-luncher, 1 Devon Cream Tea, 4 middagar (varav 1 på restaurang i Padstow)
 • Vandringar Dartmoor nationalpark, Exmoor nationalpark, Polperro Coastal Walk, Lizard Coastal Walk, South West Coast Path
 • Darthmouth Rail River - ångtåg & båttur
 • Lynmouth funicular cliff lift t/r
 • Inträde till Montacute House, Dunster Castle, Lost Gardens of Heligan, St Michaels Mount Castle and Gardens och Tintagel Castle

Tillägg

 • Enkelrum 4 395:-
 • Avbeställningsskydd via Gouda

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till London-Exeter

  På förmiddagen anländer vi med flyg till London. Vi fortsätter med buss till Exeter och vårt 4-stjärniga hotell Mercure Exeter Southgate Hotel. Här ska vi bo tre nätter och även inta våra middagar. Ca 30 mil med buss.

 • Dag 2: Vandring i Dartmoor nationalpark, ångtåg & båttur Dartmouth Rail River

  Utvilade och mätta och belåtna efter en stadig frukost gör vi oss redo för vår första vandring. Med buss tar vi oss till nationalparken Dartmoor, vars vilda hedland var scenen för Sherlock Holmes kusliga upplevelser i Baskervilles hund, en klassiker av Sir Arthur Conan Doyle.

  Vår behagliga promenad går längs gröna stigar, en mindre landsväg och genom öppet hedland till klipporna "Whooping Rock" och "Manaton Rocks", som bjuder på vidsträcka vyer över det grönskande landskapet. Vandring ca 6,5 km och 2 h.

  Med buss beger vi oss så ut till kusten och badorten Paignton, känd för sina fina sandstränder. Vi ska nu byta färdmedel och åka en tur med ångtåg längs med den engelska rivieran och genom Long Woods trädklädda slänter till Kingswear vid floden Darts mynning. I Kingswear med färgglada hus och vindlande små gränder kliver vi av tåget och tar personfärjan över flodmynningen till den historiska staden Dartmouth, som alltid har varit en viktig hamn. Det var härifrån den engelska flottan avseglade för att delta i det andra och tredje korståget.

  Under en härlig båttur på Dart passerar vi Royal Naval College, där brittiska sjöofficerare utbildats sedan 1905, Dartmouths och Kingswears slott, byn Dittisham och Greenway, Agatha Christies idylliskt belägna forna semesterbostad. I denna oas fick den berömda deckarförfattarinnan uppslag till några av sina mordhistorier. Har vi tur ser vi även delfiner, sälar och hägrar och andra fåglar! Med buss går färden på eftermiddagen tillbaka till hotellet. Ca 19 mil med buss.

  Vandring i Dartmoor nationalpark, ångtåg & båttur Dartmouth Rail RiverBecky Falls i Dartmor Nationalpark Foto: Shutterstock
 • Dag 3: Vandring i Exmoor nationalpark, bergbana & Dunster Castle

  Dagens natursköna vandring, som sker i Exmoor nationalpark, utgår från den lilla fiskebyn Lynmouth, belägen på Devons nordkust, där den östra och västra armen av floden Lyn möts. Vi följer den östra flodarmen mot romantiska Watersmeet House, en fd fiskestuga belägen i en djup ravin vid East Lyn Rivers sammanflöde med Hoar Oak Water. Huset och tillhörande trädgård har varit i National Trusts ägo sedan 30-talet. Den omgivande, uråldriga ekskogen rymmer flera endemiska trädarter. Vandring ca 10,4 km och 3 h.

  Från Lynmouth ska vi nu ta den historiska bergbanan Lynton and Lynmouth funicular Cliff Railway, världens högsta och brantaste järnväg helt driven på vatten, till tvillingstaden Lynton. På toppen bjuds vi på härliga vyer över Lynmouth-bukten och läcker förtäring i form av Devon Cream Tea - den ursprungliga varianten av te och scones med clotted cream och sylt.

  På en höjd 59 meter över havet, några mil öster om Lynmouth, tronar Dunster Castle, som rymmer 1000 år av historia. Slottet, komplett med tinnar och torn, har genom sin långa historia bara ägts av två familjer; de Mohuns, som ankom strax efter att William Erövraren blev kung i England 1066, och Luttrells, som bodde här i 600 år. Ett spännande besök här fullbordar en innehållsrik dag och vi vänder åter till Exeter. Ca 17 mil.

  Vandring i Exmoor nationalpark, bergbana & Dunster CastleDunster Castle
 • Dag 4: Exeter-Redruth m vandring Polperro Coastal Walk & Lost Gardens of Heligan

  Efter frukost lämnar vi Exeter och beger oss mot Cornwall och den charmanta fiskebyn Polperro, som ligger inbäddad i en grönskande ravin. Från parkeringen vandrar vi, försedda med lunchpaket, ner genom byn och ansluter till vandringsleden South West Coast Path vid den pittoreska hamnen. Det går till en början ganska brant uppför och vi följer sedan kusten österut. På stranden nedanför ser vi en gammal smugglargrotta - smuggling av te, gin, rom och tobak var vanlig i dessa trakter på 1700- och 1800-talet, då skyhöga skatter gjorde att dessa varor i England kunde kosta upp till sex gånger mer än på kontinenten. Vi passerar en fyr och genom gamla odlingsmarker, där en och annan exotisk växt fortfarande frodas, och skymtar så församlingskyrkan Talland Church, tillägnad helgonet St Tallanus, som sägs ha bott här på 400-talet.

  Vår fina vandring fortsätter utmed Talland-bukten - på lämpliga platser håller vi paus och njuter av landskapet. Vi passerar lämningarna av Lammana Chapel, som ersatte ett ännu äldre kapell på den svårtillgängliga lilla ön St Georges Island i havet utanför. Legenden gör gällande att Jesus kom till ön med sin farbror Josef från Arimathea, som sökt sig till Cornwall för att handla med det värdefulla corniska tennet. Vi nalkas så vårt slutmål, pittoreska Looe med små butiker och hantverksgallerier. Vandring ca 5 km och 2,5 h.

  Från Looe går färden senare med buss till de berömda Lost Gardens of Heligan - 200 ha fyllt av trädgårdshistoria, mystik och romantik, som tog sin början när Sampson Tremayne 1569 köpte godset Heligan. Mellan 1766-1914 anlade och utvecklade familjen Tremayne, där flera var framstående botanister, extraordinära trädgårdar med växter de samlat in från hela världen. Trädgårdarna förföll successivt efter första världskriget för att sedan helt falla i glömska, tills 1990 då Tim Smit och John Willis, som hade ärvt gården, besökte platsen. Ett häpnadsväckande restaureringsprojekt påbörjades. Här finns en djungel, köksträdgård med hundratals sorters frukt, grönsaker, kryddor mm, och mycket annat att förundras över.

  Efter att ha njutit av denna gröna oas fortsätter vi till Redruth. Här ska vi bo tre nätter på Penventon Park Hotel. Ca 21 mil med buss.

  Exeter-Redruth m vandring Polperro Coastal Walk & Lost Gardens of HeliganPolperro
 • Dag 5: Vandring The Lizard Coastal Walk & St Michael's Mount

  Idag ska vi utforska The Lizard, det brittiska fastlandets sydligaste spets. Vår vandring, som är lite mer utmanande än de tidigare, startar vid viken Kynance Cove, en av platserna för BBCs populära filmatisering av Winston Grahams historiska roman Poldark, och går längs med The Lizard Coastal Walk. Med havet på vår ena sida och ängsmark med vildblommor på den andra följer vi klippstigen. I havet utanför finns chans att se såväl säl som brugd - en hajart av det snällare slaget, på klipporna en mängd fågelarter. 

  Vandringsleden passerar nu den 12 meter djupa "lejonkulan" och den vackra "serpentinstenen" och vi nalkas udden Pen Olver, en utmärkt plats att inta vår picknick-lunch. Efter lunchen beger oss tillbaka till bussen, varpå dagens vandring är avklarad. Vandring ca 6,5 km och 2,5 h.

  Vi förflyttar oss nu ett stycke västerut, till Marazion, varifrån vi ska bege oss ut till den spektakulära tidvattensön St Michael's Mount, stöpt i historia och krönt av ett slott. Vid ebb uppenbarar sig en kullerstenväg, vid flod nås ön med båt. När normanderna erövrade England 1066 slogs de av öns likhet med deras egen Mont-St-Michel och munkarna från benediktinklostret där erbjöds att uppföra ett litet kloster även här. I samband med upplösningen av klosterväsendet blev klostret under Henrik VIII en del av en befästning för att svara på framtida anfall från Frankrike. 1659 köpte Sir John St Aubyn hela ön och hans ättlingar har genom åren förvandlat borgen till det magnifika slott vi ser idag. På 1700-talet bodde över 300 personer på ön, som blomstrade genom handeln. Vi ges gott om tid att upptäcka slottet och dess terrasserade trädgårdar innan vi vänder åter till Marazion för vidare färd till Redruth. Ca 15 mil.

  Vandring The Lizard Coastal Walk & St Michael's MountSt Michaels mount
 • Dag 6: Tintagel Castle & vandring South West Coast Path Padstow

  Dagens utflykt inleds vid Tintagel Castle, som uppfördes omkring 1240 på den mytomspunne kung Arturs förmodade födelseplats. Den dramatiska miljön med slottsruiner på randen av klipporna högt ovan havet ger liv åt sägnerna om trollkarlen Merlin, kung Pendragon och Artur och hans Riddare av runda bordet. Från Tintagel tar vi oss vidare till den charmiga kuststaden Padstow vid floden Camel, där vi ska njuta av ytterligare en fin vandringsled. Vår tur startar och slutar i den måleriska hamnen.

  Vi följer leden South West Coast Path ovanför Camel mot flodens mynning i havet. Nedanför oss har vi fina sandstränder, som säkert lockar den badsugne till ett dopp, och vi passerar en helig källa och lämningar av stridsvärn och befästningar från Napoleonkrigen. Vi passerar Hawkers Cove och fortsätter ut mot udden Stepper Point, som tros ha varit bebodd redan för 6000 år sedan. Här påminns vi på nytt om BBCs historiska drama Poldark, som utspelar sig i Cornwall under sent 1700-tal. Ett ihåligt ljud när vi rundar udden avslöjar att vi nu vandrar ovanför grottor utmejslade ur klippan av havet. Vandring ca 8 km och 2,5 h.

  Åter i Padstow  äter vi en gemensam 3-rätters middag på en trevlig restaurang avrundar dagen och vi vänder åter till Redruth. Ca 11 mil.

  Tintagel Castle & vandring South West Coast Path Padstow
 • Dag 7: Redruth-London flyg hem

  Efter frukost beger vi oss mot grevskapet Somerset och Montacute House, ett mästerverk i elisabetansk renässansarkitektur, uppfört på uppdrag av avdokaten och politikern Sir Edward Phelips, som hade en nyckelroll i rättegången mot den notoriske Guy Fawkes. Denna magnifika egendom på 120 ha ägs och sköts numera av National Trust och är berömt för sina gobelänger och för porträtten i tudor- och Jakob I:s stil, som visas i det imponerande Long Gallery.

  Under vårt besök ser vi såväl den praktfulla herrgården och dess samlingar som den vackra parken, och vi får även tillfälle att äta en bit mat. På kvällen lyfter våra flyg med destination Sverige/Köpenhamn. Ca 46 mil med buss.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris

September 2024

8/9
Se avresetider
Göteborg, Landvetter
Direktflyg
Vandring i Cornwall & Devon (fr Göteborg), 7 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 426 995:-BokaSe avresetider
8/9
Se avresetider
Köpenhamn, Kastrup
Direktflyg
Vandring i Cornwall & Devon (fr Köpenhamn), 7 d
Guide: Tom Birkeland
326 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider
8/9
Se avresetider
Stockholm, Arlanda
Direktflyg
Vandring i Cornwall & Devon (fr Stockholm), 7 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 426 995:-BokaSe avresetider

Information

PRISVÄRDA HOTELL VID ANSLUTNING
Vi erbjuder subventionerade anslutningshotell i Göteborg, Stockholm, Malmö & Köpenhamn före eller efter resan - eller både och! 

Landvetter Airport Hotel, Göteborg

Comfort Hotel Arlanda terminal, Stockholm

Comfort Hotel Copenhagen Airport, Köpenhamn

Quality Hotel View, Malmö

Karta

Hotell

Mercure Exeter Southgate Hotel, Exeter
Välkommen till 4-stjärniga Mercure Exeter Southgate Hotel , beläget i hjäratat av Exeter. Från hotellet har du promenadavstånd till centrum och attraktiva besöksmål. Hotellet har spa med uppvärmd pool...
Penventon Park Hotel, Redruth
4-stjärniga Penventon Park Hotel i Redruth, ligger i hjärtat av Cornwall. Hotellet har 63 hotellrum i olika stil, en bar med över 160 sorters gin och spa med pool, gym & bastu. Penventon Park Hotel We...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Storbritannien - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Storbritannien. Kontrollera att ditt pass är giltigt under vistelsen samt att det inte är trasigt.

 • Storbritannien - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Storbritannien - Väder & klimat

  Storbritannien har ett tempererat klimat med milda vintrar och svala somrar. Väderleken påverkas av Golfströmmen, vilket ger blåsigt och ostadigt väder, stor molnighet och riklig nederbörd året om. De östra delarna av landet är i regel torrare än de västra. De södra delarna, som ligger närmare det europeiska fastlandet, är varmare än de norra. Medeltemperaturen sjunker sällan under nollgradigt, därför är det ovanligt att snön lägger sig i Storbritannien.

 • Storbritannien - Valuta, växling & kreditkort

  Storbritanniens valuta är Engelska pund (GBP).
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Storbritannien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta ut en avgift vid uttag utomlands.
  Kredit- och bankkort accepteras som betalningsmedel i stor utsträckning i hela Storbritannien.

 • Storbritannien - Transporter & kommunikationer

  Storbritannien har ett välfungerande kommunikationsnät. Det finns buss, båt, tåg eller flyg till landets alla hörn. I Storbritannien har man vänstertrafik. Taxibolagen kör med taxameter och priserna varierar beroende på vilken tid på dygnet det är och hur långt du skall åka.

 • Storbritannien - Telefon & internet

  Den internationella landskoden till Storbritannien är +44. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning). 

 • Storbritannien - Shopping

  Det finns många stora varuhuskedjor runt om i landet, samtidigt finns det ett stort utbud av mindre butiker längs städernas gågator.
  Whisky, ostar, te, kiltar, halsdukar/vantar i kashmir eller ylle och lokalproducerade smycken är populära inköp under vistelsen i Storbritannien.

 • Storbritannien - Elektricitet

  I Storbritannien är det 220-240 volt. En adapter behövs då de använder trestifts uttag.

 • Storbritannien - Tidsskillnad

  Storbritannien ligger en timma efter Sverige.

 • Storbritannien - Allmänt & blandat

  Dricks: På restauranger är det normalt att man lägger 5-10 procent av notan om man är nöjd med servicen. På barer är det normalt att man rundar upp till närmaste Pund. Dessutom är det normalt att ge taxichaufförer 10 procent i dricks.
  Språk: Engelska är officiellt språk men det talas även walesiska och galliska av mindre grupper.

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 7this is a picture of the number 3this is a picture of the number 1this is a picture of the number 1