Skip to main content

Vinfestival på blomsterön Madeira

med Funchal

I Atlanten, 60 mil från Afrikas västkust och 100 mil från Lissabon, tronar den portugisiska blomsterön Madeira. Med sitt behagliga subtropiska klimat, sin rika flora och vackra, skiftande natur med höga berg och sagoskog är ön ett riktigt paradis. Här frodas exotiska blommor och frukter och druvorna som blir till de berömda Madeiravinerna.

Under vår vecka gör vi utflykter och utförskar den vackra ön. Vi är med under vinfestivalens dagar som erbjuder ett brett utbud av underhållningsevenemang såsom konserter i vingårdarna och Live Harvest i byn Estreito.

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Funchal. Incheckning på vårt hotell. (M)
Dag 2: Stadsrundtur i Funchal (F,M)
Dag 3: Utflykt Västra Madeira med Cabo Girão (F,L,M)
Dag 4: SPA-dag på hotellet. (F,M)
Dag 5: Vinfestival i Câmara de Lobos & Eiro do Serrado (F,L,M) 
Dag 6: Heldagsutflykt Östra Madeira med Pico de Ariero (F,L,M)
Dag 7: Ledig dag att upptäcka Madeira på egen hand alt. levadavandring till Referta Castelejo (F,M)
Dag 8: Buss till flygplatsen. Flyg hem. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Trädgårdshotellet Quinta Splendida
 • Atmosfären i den livliga saluhallen i Funchal
 • Vandring med storslagen utsikt
 • Winstons Churchills pittoreska fiskeby
 • Enastående vacker natur!
 • Cabo Girão, en av de högsta klipporna i Europa
 • Fler bilder

Dagsprogram

 • Dag 1: Flygresa till Funchal

  Under dagen landar vi på Madeiras internationella flygplats i Funchal. Här väntar en buss på att ta oss vidare till vårt 4-stjärniga hotell, Quinta Splendida Wellness & Botanical Garden, vårt "hem" under hela vår vistelse. Hotellet är idealiskt beläget i Canico, en charmig by på sydöstra delen av ön, och ligger bara 9 km från flygplatsen och 10 km från Funchal.

  Hotellet ligger underbart inbäddat i botaniska trädgården som omfattar 30 000 kvadratmeter med över 1 000 olika växtarter. Detta gör det till den perfekta oasen för att koppla av och ladda energi.

  Flygresa till FunchalUtsikt från hotellets pool
 • Dag 2: Stadsrundtur i Funchal

  Idag ska vi bekanta oss med Funchal, vars eleganta prägel och branta kullerstensgränder för tankarna till Lissabon. Ca 110 000 invånare bor i staden, som sägs ha fått sitt namn efter funcho, potugisiska för fänkål. Vi inleder i den livliga saluhallen Mercado dos Lavradores, där rader med exotiska blommor och frukter, grönsaker och nyfångad fisk skapar en fantastisk palett av färger och dofter. Här får vi möjlighet att smaka på några tropiska frukter och två madeiravin.

  Vår promenad går vidare längs med mysiga gränder och torg, genom historiska kvarter och utmed den myllrande marinan, stadens nav. Med projektet "Portas Pintadas" (målade dörrar) har detta urbana scenario blivit ännu mer attraktivt. Konstnärssamfundet bjöds in att göra om på byggnadernas dörrar och fasader, och förvandla detta område till ett konstgalleri utomhus.Vi passerar praktfulla residens och landmärken som katedralen Sé och monumentet över Gonçalves Zarco, som tillskrivs upptäckten av Madeira.

  Stadsrundtur i FunchalEtt av de målade dörrarna i Funchal Foto: Pixabay
 • Dag 3: Madeiras nordkust

  Genom vinodlingar går vår färd vidare till Cabo Girão, Europas högsta havsklippa, som reser sig 580 m.ö.h. Från den hängande glasplattformen bjuds vi på kittlande vyer! Via badorten Ribeira de Brava och Madalena do Mar, som omges av bananplantage, tar vi oss upp till platån Paúl da Serra som påminner lite om det skotska höglandet (1500 m ). Vi njuter av vacker utsikt över den gröna dalen i Rabaçal och fortsätter över bergen ner till kustbyn Porto Moniz i öns nordvästra hörn som är känd för sina naturliga bergsbassänger, modellerade av vulkaner.

  Vi följer nu kusten österut förbi Seixal mot São Vicente, en spektakulär väg som på sina ställen svänger ut på avsatser i den branta bergväggen och passerar genom ett vattenfall. Här får vi tillfälle att äta lunch och smaka på den lokala gastronomin. Efter vårt stopp i São Vicente kommer vi till Encumeada utsiktsplats på 1000 meters höjd, varifrån vi har härlig utsikt över såväl nord- som sydkusten. 

  Madeiras nordkustCabo Girão Foto: Pixabay
 • Dag 4: SPA-dag på hotellet

  Idag blir det en heldag på hotellets SPA för den som vill. Vi har tillgång till inomhuspool, jacuzzi, finsk bastu, turkiskt ångbad, isgrotta, sensationsdusch, uppfriskande pool, relaxrum och gym. En morgonrock, en handduk, tofflor och en nyckel till skåp ingår att använda under dagen. Te och mineralvatten ingår. Behandlingar ingår ej.

  SPA-dag på hotelletHotellets SPA
 • Dag 5: Vinfestival i Câmara de Lobos & Eira do Serrado

  På lördag morgon riktas all uppmärksamhet mot Estreito de Câmara de Lobos, som blivit avmålad av ingen mindre än Winston Churchill, en flitig besökare på Madeira under 1950-talet. Sedan dess har inte mycket förändrats, och området fortsätter att vara känt för sin ovanliga dolkfisk, som trivs på otroliga 800 meters djup. Trots den groteska yttre framtoningen sägs fisken vara förträfflig i smaken!

  Denna dag är även platsen för Wine Harvest Festival. Vinfestivalen är en mycket symbolisk kulturell och etnografisk händelse. Den hålls under druvskördesäsongen, i slutet av sommaren, och firar den internationellt hyllade nektar som produceras i denna skärgård. Skörden äger rum på en gård och följs av en etnografisk parad, där många folklore- och etnografiska grupper deltar. Efter paraden återskapas traditionellt vintrampande av druvor – en gratis aktivitet – i en festlig atmosfär med musik och underhållning.

  Efter festivalen tar vi oss till Eira do Serrado, som bjuder på en fantastisk utsikt över de omgivande bergen. Här kan vi blicka ut över den imponerande Curral das Freiras (Nunnornas dal), en pittoresk by som anses vara hjärtat av Madeira. Vid lunchtid kommer vi att njuta av den lokala delikatessen Espetada, vilket blir en kulinarisk höjdpunkt.

  Vinfestival i Câmara de Lobos & Eira do SerradoVinfestivalen Foto: Visit Madeira
 • Dag 6: Utflykt Pico de Arierio

  Vi börjar vår utflykt med att åka upp till Madeiras tredje högsta topp, "Pico do Arieiro" (1810 m), och njuta av en fantastisk utsikt över hela ön. Vid naturorten Ribeiro Frio (Cold River) tar vi en kort promenad till utsiktspunkten "Balcões" och fortsätter sedan vår resa förbi Faial, upp till Santana. Här får du besöka de karakteristiska halmhusen. Lunch kommer att serveras under detta stopp.

  På vägen längs den norra kusten passerar vi Porto da Cruz, en liten by intill den imponerande Penha d`Águia, eller "Eagles rock" – en majestätisk klippa med panoramautsikt över havet. Vi korsar sedan till den sydliga kusten, riktad mot den östra delen av ön och Ponta de São Lourenço. Här möts vi av ett torrare landskap, men präglat av varma färger på jorden och klipporna, vilket ger en kontrast till resten av ön. Vi avslutar med en vacker utsikt över Baia D'Abra innan vi återvänder till hotellet efter en dag full av spektakulära landskap och sevärdheter.

  Utflykt Pico de ArierioSantana Foto: Shutterstock
 • Dag 7: Ledig dag alt. utflykt levadavandring

  Denna dag är fri att njuta på egen hand - alternativt följa med på en halvdags levadavandring (tillägg).

  Levadavandring halvdag (max 4 timmar)

  Följ med på en levadapromenad längs Levada do Castelejos. Denna enkla och charmiga vandring tar sin början i Referta och tar dig med på en resa som slutar i den pittoreska byn Castelejo by Cruz. Under promenaden längs stigarna kommer du inte bara få njuta av den fridfulla atmosfären utan även beundra bönderna som odlar sin mark här och beundra några av byarna på norra kusten. Eftermiddagen fri.

  Under vår sista kväll tillsammans äter vi avskedsmiddag på en av Funchals genuina restauranger.

  Ledig dag alt. utflykt levadavandringHärliga vyer från Levada do Castelejo Foto: Turismo de Portugal
 • Dag 8: Flygresa från Funchal

  Efter en härlig vecka på Europas Hawaii, är det dags att bege sig mot flygplatsen för avresa hem.

  Flygresa från FunchalLinbana till Monte Foto: Shutterstock

Karta

Hotell

Hotel Quinta Splendida Wellness & Botanical Garden, Caniço
Hotellet är idealiskt beläget i Caniço, en charmig by på sydöstra delen av ön, och ligger bara 9 km från flygplatsen och 10 km från Funchal. Hotellet ligger underbart inbäddat i botaniska trädg...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Portugal - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Portugal. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Portugal - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Portugal - Väder & klimat

  Portugal har ett medelhavsklimat och är ett av de varmaste länderna i Europa. I Azorerna och Algarve varierar klimatet från subtropiskt till tropiskt, medan bergsområdena i norr har snö.

 • Portugal - Valuta, växling & kreditkort

  Portugals valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Portugal. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Portugal - Transport & kommunikationer

  I Portugals större städer kan du enkelt ta dig runt med kollektivtrafik. Taxi tas vid taxistånden eller från gatan. Priset är betydligt högre om man åker nattetid på helger.

 • Portugal - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Portugal är +351. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Portugal - Shopping

  De mest köpta souvenirerna i Portugal är sardiner, snyggt förpackade konserverade sardiner, sardiner sydda i tyg och den portugisiska Dalahästen – Barcelostuppen. De stora varuhusen har vanligvis öppet hela dagarna medan mindre butiker kan hålla stängt mitt på dagen för siesta.

 • Portugal - Elektricitet

  230V samma som i Sverige, Adapter behövs inte.

 • Portugal - Tidsskillnad

  Portugal ligger en timma efter Sverige.

 • Portugal - Allmänt & blandat

  Dricks: Vanligtvis lämnar man dricks om man är nöjd med servicen och bemötandet. Ett riktmärke kan vara att lämna 1-2€ per person.
  Språk: Portugisiska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 3this is a picture of the number 7this is a picture of the number 6this is a picture of the number 5