Skip to main content

Egyptens mysterier med kryssning på Nilen

lyxigt & genuint
 • Nyhet

Följ med oss i faraonernas fotspår genom antikens Egypten. En kryssning på floden Nilen sträcker sig över sju nätter där vi utforskar den enastående skönheten och lär oss mer om den egyptiska livsstilen och kulturen. Vi startar vår resa med några dagar i metropolen Kairo, där vi bor på 5-stjärningt hotell. Vi hinner täcka de stora attraktionerna innan vi tar oss vidare till Luxor med flyg och går ombord vårt lyxiga kryssningsfartyg som lovar spännande, spektakulära och oförglömliga upptäckter. Majestätiska tempel, gravar, pyramider och livliga byar kantar Nildalens landskap från Luxor till Assuan. 

Vi får se ett av världens sju underverk som Antipatros listade 140 f.Kr, nämligen Cheopspyramiden. Det är mäktigt!

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Kairo.
Dag 2: Kairo med Giza-pyramiderna & Sakkara. (F,M)
Dag 3: Kario-Egyptiska muséet, Citadel of Saladin mm. Flyg Luxor. (F,M)
Dag 4: Tempelstaden Karnak & Luxor tempel. Kryss till Edfu. (F,L,M)
Dag 5: Kryss till Kom Ombo. Besök Kom Ombo tempel. Kryss till Assuan. (F,L,M)

Dag 6: Philae Tempel, Assuan-dammen & antika obelisken. (F,L,M)
Dag 7: Skön dag på båten mot Kom Ombo och Edfu. (F,L,M)
Dag 8: Edfu-templet och kryss mot Luxor. (F,L,M)
Dag 9: Konungarnas Dal och drottning Hatshepsuts tempel. Ledig em. (F,L,M)
Dag 10: Flyg till Kairo. Ledig em/kväll i Kairo. (F)
Dag 11: Flyg hem från Kairo. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag
Under kryssningsdagarna serveras "Afternoon Tea" varje dag kl 16:30 på soldäck. Dryck ingår ej i kryssningen.

Höjdpunkter

 • Cheops pyramid - den äldsta av antikens sju underverk
 • Bekväm kryssning med mat inkluderat
 • Att få se egyptiska farmare leva sitt liv vid Nilen
 • Förundras av drottningens gravtempel i Luxor
 • Härligt folkliv och mycket dofter
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
3,9 av 5
: 3 av 5 stjärnor

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Kairo

  Under dagen anländer vi med flyg till huvudstaden Kairo. Efter passkontroll och visumhantering tar vår chartrade buss oss till vårt hotell, 5-stjärniga hotell Mövenpick Cairo Media City, beläget i utkanten av Kairo ca 20 km från Giza-pyramiderna och Sphinxen. Hotellet ligger mellan två stora shoppingcenter, Mall of Egypt och Mall of Arabia. Hotellet har flera restauranger och stor utomhuspool, bastu, bubbelpool och hälsocenter. Kvällen är fri.
  Ca 5 mil med buss.

  Flyg till Kairo
 • DAG 2: Kairo med pyramiderna i Giza och Sakkara

  Efter en god frukost är vi laddade för att besöka Egyptens främsta landmärke - Pyramiderna i Giza, som är det största byggnadsverk människan någonsin skapat förutom Kinesiska muren. Pyramiderna var gravkamrar för de egyptiska faraonerna och byggdes från ca 2.550 f.Kr. Cheopspyramiden är den största och äldsta pyramiden på Gizaplatån och tillsammans med de intilliggande Chefrens pyramid och Menkauras pyramid utgör de några av världens mest berömda byggnadsverk. Vi ser också den stora sfinxen, en mystisk varelse med huvudet av en människa och kroppen av ett lejon. Sfinxens ansikte sägs presentera farao Khafre. 

  Cheopspyramiden är ett av världen sju antika underverk, det enda som finns kvar idag. Antiapatros från Sidon brukar anges som upphovsman, då han namngav de sju verken i en dikt år 140 f.Kr. De övriga antika underverken är Babylons murar, Zeusstatyn i Olympia, kolossen på Rhodos, Babylons hängande trädgårdar, Mausoleion i Halikarnassos och Artemistemplet i Efesos.

  Vi beger oss till Sakkara, en egyptisk by som innehåller flera pyramider, bl a Stegpyramiden av Djoser, den äldsta kompletta stenbyggnadskomplexet känt i historien. Utgrävningarna här avslöjar ständigt nya hemligheter och hösten 2020 kunde egyptiska myndigheter meddela att en grupp arkeologer hittat 59 välbevarade sarkofager, mer än tvåtusen år gamla. 

  Efter en spännande dag äter vi en gemensam middag på hotellet.
  Ca 10 mil.

  Kairo med pyramiderna i Giza och SakkaraSfinxen med pyramider i bakgrunden, Giza.
 • DAG 3: Kairo med Egyptiska muséet, Citadel of Saladin & bazaar. Ombordstigning.

  Vi inleder dagen med Egyptiska muséet som inrymmer världens förnämsta samling av egyptiska antikviteter, med över 170.000 artefakter. Museets utställningar sträcker sig över den predynastiska perioden till den grekisk-romerska eran (ca 5.500 f.KR. - 364 e. Kr.). En av höjdpunkterna är de föremål från Tutankhamons grav som påträffades i Konungarnas dal 1922. På muséet finns alla fyra guldbemålade träskrin som stensarkofagen vilat i, guldbemålade sarkofager, varav den minsta var i rent guld och väger 113 kg samt dödsmasken i rent guld plus mängder av möbler, idoler, väktare, ja allt vad som tillhörde Tutankhamon. Tuthankamuns föremål kommer att flyttas till "Grand Egyptian Museum", ett av de största museiprojekten i världen som håller på att byggas. Tanken var att det skulle öppna 2015, men det har ännu inte öppnats. Vi vet inte när det kommer att vara klart.

  På toppen av Mokattam Hill, med en fantastisk utsikt över Kairo, besöker vi den medeltida islamiska befästningen Citadel of Saladin. År 1176 påbörjades bygget av El-Nasir Salah El-Din Yusuf Ibn Ayyub, känd i historieböckerna vid namnet Salah El-Din som var en ridderlig riddare. För er som har läst böckerna om den fiktiva gestalten Arn Magnuson (av Jan Guillou) minns säkert att Arn stred mot Saladin. Citadellet byggdes för att skydda Kairo från potentiella korsriddarattacker och med dess unika läge, på kullarna nära Kairos centrum, gjorde det svårt för fienden att anfalla. Under en lång period i egyptisk historia var detta citadell också säte för regeringen och kungen.

  Inne i Saladins Citadell finns en av de mest kända historiska moskéerna i världen, Alabaster Mosque of Mohamed Ali, även känd under namnet Alabastermoskén. På order av Muhammad Ali Pasha, den osmanska kalifen, byggdes denna moské till minne av sin son Tusun Pasha som dog 1816.

  Under dagen besöker vi också den berömda och färgglada basaren Khan El Khalili Bazaar, belägen i den historiska stadskärnan i Kairo. Sedan 1300-talet har lokala och utländska köpmän handlat här. Det är Egyptens mest kända marknad. Här finns allt från glittrande silver, guldföremål och antikviteter, mattor och handgjorda tillbehör. Det finns dedikerade distrikt för guld, koppar och kryddor. 

  På eftermiddagen flyger vi till Luxor, där vår bekväma kryssningsbåt M/S Steigenberger väntar på oss. Flygresan tar ca 1 h. M/S Steigenberger är ett välskött fartyg som består av fem däck. Alla måltider ombord ingår i resans pris, men drycker ingår ej. På soldäcket kan vi njuta av solstolar, pool och servering från däckloungen. Vi tilldelas våra hytter och avnjuter en god middag. 
  Ca 10 mil.

  Observera att programmet kan ändras beroende på inrikesflygets (Cairo - Luxor) avresetider. 

  Kairo med Egyptiska muséet, Citadel of Saladin & bazaar. Ombordstigning.Replica av Tutankhamuns begravningsmask, Egyptiska muséet.
 • DAG 4: Luxor med Luxor & Karnak Temple. På kryss till Edfu.

  Staden Luxor ligger på Nilens östra strand. På samma plats låg Thebe, det grekiska namnet på en av huvudstäderna i det forntida Egypten. Idag omges staden av två bevarade fornminnen - det graciösa Luxor-templet och Karnak-templet. Dessa tempel ska vi lära känna idag! Luxor-templet ligger ca tre km söder om Karnak-templet och förr fanns det en processionsväg kantad av sfinxer mellan de båda templen. 

  Luxortemplet uppfördes av Tutankhamuns farfar cirka 1380 f.Kr., men färdigställdes av Tutankhamon och Horemheb och utvidgades sedan av Rameses II. Luxor-templet var huvudplatsen för ett av de viktigaste av forntida egyptiska religiösa högtider, Opetfestivalen. Vår guide berättar mer om när Amun, hans fru Mut och deras son, månguden Khonsu, togs från deras tempel i Karnak och transporterades i en storslagen procession till Luxortemplet, så att de kunde besöka guden som bor där, Amenemopet.

  Karnak är världens största tempelkomplex och uppfördes under mer än 2.000 år. Den här övergivna platsen överskuggar många underverk i den moderna världen och är oerhört imponerade. Det stora templet i hjärtat av Karnak är så stort att Peterskyrkan, Milano och Notre Dame-katedralen skulle passa inom dess väggar. Arkeologer har varit verksamma här i 150 år, med att återskapa de många förstörda ruinerna men det återstår mycket arbete. Bland de många sevärdheterna kan nämnas den stora pelarhallen med 20 meter höga pelare, Hatshepsuts kapell. För er som sett James Bond i "Älskade Spion" minns säkert scenerna från Karnak och de enorma kolumnerna. James Bond gjorde en grundlig rundresa bland Egyptens sevärdheter i den filmen.

  Vi avnjuter en god lunch ombord och seglar vidare mot Edfu under eftermiddagen.
  Ca 2 mil.

  Luxor med Luxor & Karnak Temple. På kryss till Edfu.Tempelstaden Karnak.
 • DAG 5: Kryss till Kom Ombo tempel och vidare till Assuan.

  Under morgonen fortsätter vår färd på Nilen. Väl framme i Kom Ombo beger vi oss till det enastående Kom Ombo-templet, vackert beläget vid Nilen och uppfört 180-47 f.Kr. Templet är helt symmetriskt och har två ingångar, två Hypostyle hallar - täckta av kolonner - och två helgedomar. Detta beror på att templet är tillägnat åt två olika gudar, krokodilguden Sobek och falkguden Haroeris. Templet hyser ett antal välbevarade och fascinerande reliefer och snidade kolonner och friser uppdelade mellan de två gudarna. Längst in i templet visar en relief dåtidens läkarinstrument. Templets präster hade ett rykte om sig att kunna bota sjukdomar och folk kom långväga för att bli botade. 

  Efter ett intressant besök återvänder vi till vår båt och fortsätter färden mot Assuan.

  Kryss till Kom Ombo tempel och vidare till Assuan.
 • DAG 6: Assuan med Philae Tempel, ofärdiga obelisken & Assuan-dammen

  Under förmiddagen gör vi en spännande utflykt i omgivningarna. Vi besöker Assuandammen, även kallad Höga dammen, som dämmer upp Nilen i syfte att förhindra översvämningar, producera elektricitet och magasinera vatten för jordbruket. Den byggdes under 1960-talet och finansierades av forna Sovjetunionen. Den är en av världens största stenfyllningsdammar och har skapat Nassersjön som sträcker sig över 500 km ner i Sudan. Vi fascineras av utsikten från toppen av dammen. Vi fortsätter till det vackra Philae temple, som ligger på en av öarna i Nilen. Från början låg templet på ön Philae, men det flyttades i samband med dammbygget, för att få bättre skydd från vattnet. De äldsta bevarade tempelbyggnaderna går tillbaka till tiden 370 f.Kr. och Isis stora tempel är den mest framstående byggnaden i detta komplex. 

  Den ofullbordade obelisken är den största kända forntida obelisken och dess skapelse beordrades av Hatshepsut (1508-1458 f.Kr.) Den ofärdiga obelisken är nästan en tredjedel större än någon forntida egyptisk obelisk som någonsin rests. Om de var färdig skulle den ha mätt omkring 42 meter och ha en vikt av ca 1.100 ton. 

  Vi avnjuter en lunch ombord och eftermiddagen är fri till egen disposition. Det finns möjlighet att följa med till en nubisk by med motorbåt.
   

  Assuan med Philae Tempel, ofärdiga obelisken & Assuan-dammen
 • DAG 7: Skön dag på båten på väg till Kom Ombo och Edfu. Möjlighet till utflykt.

  Vi njuter av en härlig dag på båten under vår färd mot Kom Ombo och vidare till Edfu. Måltiderna äter vi ombord. 

  Utflykt till Abu Simbel (tillägg)
  Beundra de otroliga gravarna vid Nassersjöns strand. Vi reser med buss till Abu Simbel. Huvudattraktionerna är Ramses II stora soltempel och drottning Nefertaris tempel. Båda templen upptäcktes 1813, de var nästan helt täckta med sand. Sedan flyttades båda templen 1960 med hjälp av egyptisk regering och UNESCO för att undvika Nilens stigande vatten. Ramses II byggde templet mest för att hedra sig själv eftersom det inuti finns en väggmålning som skildrar hans berömda seger i striden i Kadesh. På norra sidan om Ramses tempel, Nefertari-templet som byggdes av Ramses II till hans favorit fru drottning Nefertari. Efter avslutat besök reser vi tillbaka till Assuan och vår båt.

  Skön dag på båten på väg till Kom Ombo och Edfu. Möjlighet till utflykt.
 • DAG 8: Edfu templet och kryss till Assuan.

  Efter frukost besöker vi Horustemplet i Edfu, ett av de bäst bevarade templen i Egypten. Templet grundades 237 f.Kr och är tillägnat falkguden Horus. Inskriptionerna på väggarna är mycket välbevarade och man har fått en enastående inblick i  språk, myt och religion under den hellenistiska perioden i Egypten. I templets inskrivna byggnadstexter har man också fått en inblick i dess konstruktion. Under århundradena begravdes templet till ett djup av 12 meter under drivande ökensand och lager av flodslam som avsatts av Nilen. Lokala invånare byggde bostäder direkt över det tidigare tempelområdet. Endast de övre delarna av tempelpylonerna var synliga 1798, då templet identifierades av en fransk expedition. År 1860 började Auguste Mariette, en fransk egyptolog, arbetet med att befria Edfu-templet från sanden.

  Vi återvänder till båten och fortsätter vår färd mot Luxor. 

   

 • DAG 9: Luxor med Valley of the Kings, Hatshepsut tempel och Colossi of Memnon.

  Idag beger vi oss till Nilens västra strand, där Konungarnas Dal ligger. Dalen användes från ca 1.539 f.Kr. till ca 1.075 f.Kr. och innehåller ca 60 gravar. Man kan inte låta bli att förundras över hur man har lyckats skapa dessa otroliga gravar. Dåtidens redskap var ju inte på långa vägar lika avancerade som vad dagens är. När en Farao blev vald så började man att bygga på en grav och fortsatte så tills Farao dog. Det gör att några av gravarna här är på flera hundra kvadratmeter  och andra bara ett par kvadratmeter. Exempelvis är Tutankhamos grav en av de minsta, då han bara regerade i några år. Nästan alla gravar har plundrats, men Tutankhamons grav var förhållandevis intakt. Dalen var omgiven av branta klippor och var starkt bevakad, men 1.090 f.Kr. inträffade en total kollaps av Egyptens ekonomi. Det ledde till en kraftig ökning av gravplundringen, eftersom bevakningen blev sämre. Av detta skäl kom dalen inte längre att användas för gravändamål.

  Vid ingången till Konungarnas Dal ligger Deir al-Bahri-komplexet, där drottning Hatshepsuts tempel är det mest utmärkande templet. Inbyggd i den höga klippan som skyddar kungarnas dal på andra sidan, stiger den på tre enorma terrasser förbundna med ramper. Varje nivå markerad med en kolonnad av starka, till stor del osmyckade fyrkantiga pelare. Byggandet av begravningstemplet började under Hatshepsuts liv under ledning av arkitekten Senmut. Värt att notera att den här arkitekten förberedde en hemlig grav för sig själv och lämnade sitt porträtt i ett av de hemliga hörnen i detta tempel.

  Vi besöker också The Colossi of Memnon, två massiva stenstatyer av farao Amenhotep III från 1350 f.Kr. 

  Vi äter lunch ombord och eftermiddagen är till egen disposition. Det finns möjlighet att följa med på en ljud- och ljusshow till Karnak tempel under eftermiddagen (tillägg).

   

  Luxor med Valley of the Kings, Hatshepsut tempel och Colossi of Memnon.
 • Dag 10: Vi lämnar båten och flyger till Kairo.

  Vår vistelse på M/S Steigenberger närmar sig sitt slut och efter en avslutande frukost är det dags att lämna fartyget. Med inhyrd buss tar vi oss till flygplatsen och vårt flyg till Kairo. Vi checkar in på Movenpick Media Hotel och får en skön eftermiddag och kväll på hotellet. 

  Observera att programmet kan ändras beroende på inrikesflygets (Luxor-Cairo) avresetider. 

  Vi lämnar båten och flyger till Kairo.
 • Dag 11: Flyg hem från Kairo

  Efter några härliga dagar i soliga Egypten tar vi farväl av och beger oss åter till Kairos flygplats för vidare hemfärd till Sverige.
  Ca 7 mil.

Karta

Hotell

MS Steigenberger Regency
Steigenberger Regency är ett bekvämt och lyxigt 5-stjärnigt fartyg. Här finns ett 50-tal hytter fördelade på tre däck, däck Nilen (lägre), huvuddäck och övre däck. Vi har hytter på huvuddäck och övre...
Moevenpick Cairo Media City
Moevenpick Cairo Media City är ett bekvämt 5-stjärnigt hotell beläget i utkanten av Cairo, ca 2 mil från de stora pyramiderna i Giza. Här möts vi av en fängslande arkitektur, härliga pooler och lummig...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Egypten - Pass & visum

  För att resa till Egypten krävs ett pass som är giltigt minst sex månader efter hemkomstdatum. Det krävs även ett turistvisum, du kommer få mer information gällande detta inför din resa. 

 • Egypten - Vaccination & hälsa

  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Egypten - Väder & klimat

  Nästan hela Egypten har ett torrt och varmt ökenklimat. Här lyser solen i princip året runt, vilket gör landet till ett av de mest solsäkra resmålen. Egypten har två säsonger - en mild vinter från november till april och en varm sommar från maj till oktober. 

 • Egypten - Valuta, växling & kreditkort

  Egyptens valuta är Egyptiskt pund (EGP). 
  Det går bra att växla hemma innan avresa. Du kan även ta ut pengar på plats i en bankomat. Du kan använda dig av internationella kreditkort på de större hotellen, i större butiker och på vissa restauranger. 

 • Egypten - Telefon & internet

  Egyptens landskod är +20. Ett relativt välutvecklat mobiltelefonnät täcker större delarna av Egypten. Svenska mobilabonnemang går att använda men till en hög kostnad. Det kan vara bra att kolla upp med sin operatör vilka kostnader som gäller innan avresa. 

 • Egypten - Shopping

  I Egypten finns det många basarer där du kan handla äkta Egyptiska souvenirer. Egypten är känt för sin bomull, så varför inte passa på att köpa med något fint bomullsplagg hem. Något annat som är populärt att köpa med sig är papyrus med handmålade motiv. 

 • Egypten - Elektricitet

  220V samma som i Sverige, ingen adapter behövs.

 • Egypten - Tidsskillnad

  Egypten ligger 1 timme före Sverige.

 • Egypten - Allmänt

  Dricks: Vanligtvis ger man 5-10% dricks till hotell, restauranger och taxichaufförer. För kryssningar kan andra regler gälla. 

  Språk: Arabiska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 5this is a picture of the number 1this is a picture of the number 8this is a picture of the number 7