Skip to main content

Konstresa till Öland

med Lisa Larsson på Vandalorum

Under andra världskriget etablerades Öland som ett konstens landskap. Sedan målarna Per Ekström, Gottfrid Kallstenius, Olof Hermelin och Nils Kreuger gjort Ölands särpräglade natur och ljusförhållanden kända för en större publik, har allt fler målare sökt sig hit.

Vi ägnar en heldag åt konst på Öland och besöker bl a Vida Museum och Galleri Stenhallen. Under resvägen besöker vi också Vandalorum, Kalmar Konstmuseum och Virserums Konsthall. På Vandalorum visas en utställning om den berömda keramikern Lisa Larsson och på Kalmar Konstmuseum ser vi den permanenta utställningen om konstnären Jenny Nyström. 

Vi bor på trevliga Halltorps Gästgifveri i Borgholm.

Programmet i korthet

Dag 1: Visning på Vandalorum & Kalmar Läns museum. Ankomst Borgholm. (M)
Dag 2: Besök VIDA museum, Keramikverkstaden & div. ateljéer. (F,M)
Dag 3: Besök Virserums Konsthall. Hemresa. (F,L)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Att få höra om och se Lisa Larssons keramik.
 • Härlig miljö och god mat på Halltorps Gästgiveri.
 • Ölands särpräglade natur och vackra väderkvarnar.
 • Mysiga gallerier i Mörbylånga.
 • Uppleva dessa fantastiska konstmuseer vi har i Sverige.
  • Fler bilder

  Dagsprogram

  • DAG 1: Hemorten - Vandalorum - Öland

   Vi färdas mot spännande möten i konstens tecken. I Ljungby gör vi uppehåll för förmiddagskaffe och når så småningom Vandalorum i Värnamo. Här får vi en guidad visning av utställningen om Lisa Larsson.

   Utställning Lisa Larsson

   Här finns också möjlighet att äta lunch på Restaurang Syltan. Vi nalkas så småningom Kalmar, där den s k Kalmarunionen, som förenade de skandinaviska rikena för en tid av ca 130 år, undertecknades 1397. På Kalmar Läns Museum får vi en visning av den permanenta utställningen om konstnären Jenny Nyström konstnärsliv. 

   Utställning Jenny Nyström

   Med hjälp av den 6 km långa Ölandsbron kommer vi över till Öland. Längs med Kalmarsund närmar vi oss Borgholm och gemytliga Halltorps Gästgiveri, där vi ska bo under vår övistelse. På kvällen avnjuter vi middag på hotellet.
   Ca 43 mil.

   Hemorten - Vandalorum - Öland
  • DAG 2: Utflykt i konstens tecken på Öland

   Efter frukost promenerar vi till VIDA museum som kommer att ha öppet bara för oss. VIDA museum ligger drygt 100 meter från hotellet och väl på plats får vi en visning. 

   Utställning Markus Åkesson

   Vi åker norrut, till Galleri Stenhallen i Borgholm, där vi tar del av aktuell höstutställning med nyblivna konstnärer och skulptörer. I Färjestaden hälsar vi på hos Keramikverkstaden. Här finns en stor variation av keramik, såväl bruks- som konstkeramik i stengods. Vi gör ett stopp på Capellagården som startades 1960 av makarna Carl och Siv Malmsten. Capellagården har blivit ett begrepp, en mötesplats för hantverks- och kulturintresserade människor från Sverige och världen. Idag finns inga hantverkare där, men vi njuter av den vackra trädgården, med prydnads- ros-, frukt- och köksträdgård. 
   En god middag avrundar dagen.
   Ca 10 mil.

   Utflykt i konstens tecken på Öland
  • DAG 3: Öland - Virserums Konsthall - Hemorten

   Efter en god frukost sätter vi kurs mot Virserums Konsthall. Här får vi en visning av aktuella utställningar, innan vi äter en enklare lunch (soppa). 

   Utställning Virserum

   Resan närmar sig sitt slut och via reser åter mot Skåne som vi beräknar nå vid 18-tiden. 
   Ca 45 mil.

   Öland - Virserums Konsthall - Hemorten

  Karta

  Hotell

  Halltorps Gästgiveri, Öland
  Halltorps Gästgiveri ligger 9 km från Borgholm. Det vackra Halltorp var ursprungligen en kungsladugård under Borgholms Kungsgård. Den herrgårdsliknande huvudbyggnaden är från 1770-talet och till den h...
  Nyhetsbrev
  Nyhetsbrev
  this is a picture of the number 7this is a picture of the number 2this is a picture of the number 1this is a picture of the number 9