Skip to main content

Därför har jag besökt Andalusien 30 gånger!

Av Tord Larsson, guide hos Jörns!
 

30 gånger i Andalusien

Efter 30 Andalusien runt rundresor och mer än ett år sammanlagt med grupper i Almuñécar undrar ni säkert över vad det är som "drar". Som min kollega Lena Persson skriver i ett tidigare blogginlägg är Spanien så mycket och varje region är som ett eget land. Jag skall här koncentrera mig på min favoritdel Andalusien där också härliga Almuñécar ligger. Närmre bestämt på Costa Tropical. Många tänker på Costa del Sol när Andalusien kommer på tal men pärlorna ligger i inlandet förutom det genuina Almuñécar på Costa Tropical. 

Morerna

Morerna är nog det som har gjort störst intryck på mig och som för de flesta Svenskar är tämligen okända. Men de lämnade efter sig ett stort kulturarv efter sina 700 år i Andalusien, Al Andalus. Morerna kom från Norra Afrika och Mellanöstern och var muslimer. Bland annat vattenhjulet, galakläder, tandkräm, bordsservering är saker som kommit ända till oss från Morernas seder i framförallt Cordoba. På 1000 talet Europas rikaste och folkrikaste stad. Mycket litteratur och läkekonst skapades här. 
Alla namn som börjar på Al är gamla arabiska namn, tex Almuñécar. Ca 20% av alla Spanska ord är ursprungligen Arabiska. 

Ett annat arv från Morerna är det fantastiska Alhambra ovanför Granada. 
Och Granada stad är värd ett eget längre besök med det mäktiga Sierra Nevada i bakgrunden. Här finns också minnen fr drottning Isabelle och Ferdinand. Granada nås på ca 1 timme från Almuñécar.

Almuñécar - inte någon typisk turistort!

Pärlan Almuñécar är inte en typisk turistort utan här finns arvet från Morerna kvar, ett kulturhus, trånga gränder och en härlig strandpromenad. 
Här semestrar Granadaborna när hetta är som värst i inlandet och priserna är generellt lägre här än på andra mer exploaterade orter. På vintern är det mest Svenskar som njuter av mikroklimatet här, bergen skyddar från de kalla nordvindarna. Julbadet är populärt. 
Många trevliga utflyktsmål nås härifrån och det finns många fina promenad och vandringsleder. 

Byarna i Alpujarras på Sierra Nevadas sydsluttning gör ett starkt intryck med sina vyer, gamla hus från Morernas tid och den goda chokladen. Varför finns den här? Och skinkorna, varför hänger de här uppe? 

Det finns massor av intressant som jag vill dela med mig av så åk med till Almuñécar så får ni veta mer. Vi ses hoppas jag. 


Följ med Tord på en härlig långtidssemester till Almuñécar på Costa Tropical, läs mer här!

Du kan även fira jul med Tord på Costa Tropical, läs mer här! 

Eller varför inte fira både jul & nyår på Costa Tropical? läs mer här!

 

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 4this is a picture of the number 9this is a picture of the number 7this is a picture of the number 6