Skip to main content

En vinterresa i Norrland

Vinter på riktigt!

Jag fick uppleva denna fantastiska resa till Norrland med Kiruna, Jukkasjärvi, Gällivare, Jokkmokk och Luleå. Att få uppleva vinter på riktigt. För några dagar komma bort från vardagen, från slask och regn och alla måsten. Temperaturen under dessa dagar låg på runt -20 grader. Och visst, det kändes kallt. Men när man klär sig efter väder så är det helt fantastiskt. Vi fick uppleva solen och det fantastiska när den lyser på de snöklädda träden. Finns det något vackrare?

Vi fick också uppleva hundspann. Vilken otrolig känsla att se hundarna studsa och skälla frenetiskt för att de så gärna vill iväg. De älskar verkligen detta. Och sen när de äntligen kommer iväg – tystnaden! Det enda som hörs är släden som glider över snön. Först över isen och sen in i skogen längs små stigar. Det blev en paus med fika i en kåta. Man bara njöt av det underbara att sitta i kåtan medan guiderna kokar kaffe över den öppna elden. Så gott har nog aldrig en kopp kaffe smakat!

Ice Hotel var också en av höjdpunkterna på resan. Att få se en av Sveriges främsta sevärdheter lockade mig verkligen. Att få se hur is och snö kan formas till något så unikt. Om jag ska vara ärlig så kanske jag inte lockas av att sova en natt i ett rum av is och snö. Men att få en guidad tur, att få höra berättelsen om hur allt byggs upp och att få se detta fantastiska är otroligt! Man är helt förundrad när man går omkring i ca -5 grader. Att ta en drink i isbaren i ett glas gjort av is var ju givetvis ett måste!

En annan otrolig upplevelse var besöket hos samen Anna. En mer entusiastisk och glad person får man leta efter! Hon gjorde verkligen intryck med sin berättelse om livet som same och både glädjen och svårigheter med detta. Och vilken jojk vi fick höra! Sitta där på en renfäll i en kåta, titta in i brasan och höra denna jojk – det är så att man ryser.

Givetvis fick vi uppleva mycket mer än så här. Att få höra berättelsen om flytten i Kiruna av en otroligt kunnig lokalguide, se bildspel av fotografen Sven Hörnell som ägnade över 50 år till att fotografera den svenska fjällvärlden och få se de vackra kyrkorna i Kiruna & Jukkasjärvi. Att få se hantverket som görs på Jokkmokks Tenn gjorde verkligen avtryck i sinnet. Se hur mycket tid och själ som läggs ner på varje smycke eller konstverk är otroligt. Och att få inblick i samelivet på Ajtte Fjällmuseum och hur livet kunde vara för flera hundra år sedan i Gammelstads kyrkstad i Luleå som dessutom är upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

En annan sak jag har lärt mig på denna resa är att man aldrig är ensam! En fantastisk gruppdynamik gjorde att alla trivdes och hade trevligt tillsammans. Oavsett om du reser ensam eller tillsammans med någon finns det alltid någon att prata med. 

 

Nu gäller det att smälta alla dessa fantastiska intryck som jag fått på bara fyra dagar!

-Anneli, resenär 


 

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 8this is a picture of the number 4this is a picture of the number 2this is a picture of the number 2