Skip to main content

Resa i Sverige – 13 resmål du inte får missa!

Det gamla ordspråket att inte gå över ån efter vatten har nog aldrig klingat så sant som nu när alltfler upptäcker tjusningen i att ”hemestra”.

Satsa på en semester på hemmaplan i år du också och se helt andra sidor av Sverige på köpet! Med lite nyfikenhet och ett öppet sinne blir det inte svårt att förstå varför så många turister vallfärdar till vårt avlånga land år efter år. 

Här har vi valt ut våra favoriter bland alla semesteräventyr som väntar på dig, mer eller mindre bokstavligen runt hörnet. Att resa i Sverige är en riktig kick, oavsett om du bara behöver ett snabbt miljöombyte under årets storhelger eller vill fylla på själen i konstens, musikens eller teaterns namn utan långa transportsträckor.

Följ med Jörns guidade bussresor till Funäsdalens magiska fjäll, kliv rätt in i Gösta Berglings saga mitt i natursköna Värmland eller utforska världsarvet Höga Kustens dramatiska landskap där bergen bokstavligen står stigna ur havet. Glöm inte att både nya perspektiv och bekantskaper alltid kommer med på köpet i Jörns guidade bussresor i Sverige

1. Vandra i Funäsdalen

Ge kropp och knopp både komplett avkoppling och träning med en fjällvandring i tystnaden och stillheten bland Funäsdalens magiska bergstoppar och grönskande dalgångar med kristallklart vatten.

2. Besök Jokkmokks vintermarknad med icehotel och Kiruna

Checka in på Jokkmokks världsberömda ishotell – en boning värdig självaste kung Bore -  och följ de sprakande eldarna som håller den 400-åriga marknadstraditionen vid liv och lyser upp det gnistrande vinterlandskapet. 

3. Färdas längs Inlandsbanan till Norrlands hjärta

Låt fantastiska vildmarker, storslagna naturscenerier och en fängslande tystnad ackompanjera tåghjulens slag mot skenorna när du reser genom Sverige mot Norrlands inland och passerar Polcirkeln på vägen.

4. Vandra i Värmland med Mårbacka och Lars Lerins konsthall

Kliv rätt in i Selma Lagerlöfs hem på Mårbacka, upplev den vackra naturen runt Frödings Alsters Herrgård och gå på visning i Lars Lerins konsthall Sandgrund.

5. Häpnas av Höga Kusten med Ulvön och Järvsö

Upplev världsarvet Höga Kusten när det är som allra vackrast och dess höga, skogsbeklädda berg speglar sig i fjärdarnas blanka vatten och ramar in idylliska fiskelägen med badklippor och klapperfält. 

6. Glid fram längs kultförklarade Göta Kanal

Kryssa längs bördiga åkrar i lummig natur, förbi grönskande kullar och skogar, idylliska byar, romantiska röda stugor och historiska slott och kyrkor. En rundtur på Visingsö fullbordar Sverige-resan längs Göta Kanal.

7. Upplev en världsunik opera på Skäret

Kliv in i det säregna operahuset i sin historiska sågverksmiljö djupt inne i Bergslagen vid sjön Ljusnarens strand. Internationella storstjärnor bjuder på operaupplevelser i världsklass. 

8. Utforska Österlens vinfestivaler och gröna oaser

En riktigt smakrik dag på Österlen inleds alltid med mustprovning och avslutas med fördel hos Fritiof Nilsson Piraten. Ett fantastiskt gott skäl att välja en paketresa i Sverige.

9. Se en annan sida av Skåne bland kinesiska tempel och sagolika öar

Låt Skåne visa vägen till kontrasternas Sverige under en dag som inleds på det legendariska Piratenmuseet i Vollsjö, mellanlandar i det buddistiska Qigong-templet Yangtorp mitt i den skånska lövskogen och avslutas med linfärja till en sago-ö mitt i Ivösjön.

10. Lev livet på landet i Ätradalen

Börja din Sverige-resa med en dagsutflykt till livet på landet i Halland och Ätradalen med lunch på anrika Gudmundsgården och vingårdsvandring på Ästa vingård.

11. Upplev Kullabygden i skördetid med Arilds vingård

Njut av kaffe i Linneaträdgården, få en guidad rundvisning i Vikentomater, besök Kullabygdens Musteri, prova vin på Arilds Vingård, ta en titt på Höganäs saluhall och fika med hembakat på Albertsgården.

12. Se Dalarna i midsommartid med Sundborn och Zorngården

Välj en bussresa inom Sverige och upplev idealbilden av den svenska sommaren i spelmännens, Vasaloppens och midsommartraditionernas mecka i dalgången kring Siljan och Dalälven.

13. Upplev pärlorna i Göteborgs norra skärgård 

Att resa i Sverige längs västkustens skärgårdsöar är en chans att följa visan och se solen stå på Orrberget och havet ligga blankt som ett nybonat golv. Ta en lunch längst ut på kajen i Hönö Klåvas hamn med utsikt mot anrika Vinga fyr och följ med på en rundtur längs Öckerös stigar och klippor.

Costa Smeralda
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 2this is a picture of the number 7this is a picture of the number 5this is a picture of the number 5